Vijf jaar cel voor Zeeuwse drugssmokkelaars (video)

ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft vier mannen veroordeeld tot celstraffen 5 tot 6,5 jaar. Ze zijn schuldig bevonden aan het smokkelen van duizend kilo cocaïne. Het visbootje waarin de mannen de drugs vervoerden strandde in januari vorig jaar op het strand van Cadzand.

Drie Zeeuwen en een Brabander
Drie van de mannen komen uit Zeeland: een 25-jarige man uit Wolphaartsdijk, een 31-jarige man uit Middelburg en een 43-jarige man uit Vlissingen. Zij kregen allemaal vijf jaar gevangenisstraf. De vierde man, een 52-jarige man uit Steenbergen, kreeg 6,5 jaar gevangenisstraf. Hij is ook veroordeeld voor verboden wapenbezit.  

Fabels
De rechtbankpresident veegde de vloer aan met het verweer dat in maart tijdens de rechtszaak werd aangevoerd. De mannen beweerden toen dat zij aan boord van het bootje moe waren geworden en lagen te slapen. De rechter noemde dit slaapverhaal 'niet denkbaar'. Ook de suggestie dat de drugs pas aan boord waren gebracht, nadat het schip was gestrand, verwees de rechtbank naar het rijk der fabelen.

drugsboot Cadzand (foto: OZ)drugsboot Cadzand (foto: OZ)

Echte invoer, geen poging tot
Verder ging het volgens de rechtbank om daadwerkelijke invoer van drugs in Nederland en niet om een poging daartoe. In het laatste geval zouden de straffen lager zijn. Maar de drugs zijn Nederland daadwerkelijk binnengekomen, stelde de rechter vast. Ook het feit dat de mannen zijn gaan kijken waar het scheepje was gestrand en of de drugs nog te redden waren, pleit tegen hen. 

Gestrand
In januari 2016 wilden de mannen 's nachts op zee drugs overladen van een schip dat uit Paramaribo kwam naar een kleiner vissersscheepje. Maar een storm gooide roet in het eten. Het vissersbootje liep averij op en de mannen moesten worden gered door de KNRM uit Breskens. Het scheepje strandde de volgende dag bij Cadzand en al snel ontdekten de douane en de politie duizend kilo cocaïne die was verstopt aan boord.

Lees ook: Miljoenen aan drugs op gestrand schip

51.907975,4.4914121

Deel dit artikel:

Reageren