Goes heeft nog ruim 1100 asbestdaken

GOES - 1157 panden in Goes hebben nog steeds een asbestdak. Dat blijkt uit een inventarisatie die de gemeente heeft laten doen. Vanaf 1 januari 2024 zijn asbestdaken verboden. Huiseigenaren hebben dus nog zeven jaar om daar iets aan te doen.

Stadskantoor Goes (foto: Omroep Zeeland)Stadskantoor Goes (foto: Omroep Zeeland)

Levensgevaarlijk
Asbestvezels kunnen leiden tot levensgevaarlijke ziekten. Daarom wil de overheid blootstelling aan asbestvezels voorkomen. Elk jaar overlijden ongeveer 1000 mensen aan de gevolgen van asbest. De overheid wil in 2040 geen nieuwe asbestslachtoffers meer. Daarom stelt de Rijksoverheid regels die ervoor zorgen dat asbest geen gevaar voor de gezondheid is. 

Luchtfoto's
Goes heeft een onderzoeksbureau ingehuurd dat aan de hand van luchtfoto's heeft geteld hoeveel panden nog een asbestdak hebben. De uitkomst is dat 1157 panden in de gemeente ervan worden 'verdacht' een dak met asbest te hebben. Dat is 4,6 procent van alle 25105 panden in de gemeente. In de meeste gevallen gaat het om kleine daken met een oppervlakte van minder dan 35 vierkante meter.

Boetes
De uitkomsten van het onderzoek gaat Goes gebruiken om inwoners te attenderen op het naderende verbod op asbestdaken. De gemeente is als bevoegd gezag vanaf 1 januari 2024 verantwoordelijk voor de handhaving. Huiseigenaren met een asbestdak kunnen dan een boete krijgen.

51.4994858,3.8861264

Meer over dit onderwerp:
Bevelanden Goes asbest daken
Deel dit artikel:

Reageren