'Alsof er een vlammenwerper door de boomgaard is gegaan'

De schade door nachtvorst bij fruittelers is ook in Zeeland aanzienlijk. Dat zegt Rinus van 't Westeinde van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO). Hij denkt dat zo'n tachtig procent van de telers schade heeft door de nachtvorst.

'Alsof er een vlammenwerper door de boomgaard is gegaan' (foto: Omroep Zeeland)

Schade nachtvorst fruitteelt

Apparatuur
Een paar nachten heeft het gevroren. Sommige telers hebben er volgens Van 't Westeinde relatief weinig last van. Dat ligt aan lokale variatie in de temperatuur, maar ook aan de inzet van apparatuur om de fruitbomen warm te houden, zoals door beregening met warm water of door middel van hete lucht.

'Als een vlammenwerper'
De telers die getroffen zijn verliezen een groot deel van hun oogst. "Het ziet eruit alsof iemand met een vlammenwerper door die tuingaard is gegaan, zo bruin ziet het eruit", zegt Van 't Westeinde.

Financiële schade
De exacte financiële schade moet nog worden bepaald, maar volgens Van 't Westeinde zal het schadebedrag ook hier flink oplopen. "De prijs per stuk van het fruit gaat omhoog, doordat veel telers de oogst gedeeltelijk of helemaal verliezen. Dat kan het financiële verlies een beetje verminderen. Maar als je nog maar tien procent van je fruit overhoudt dan kan daar geen hoge prijs tegenop."

Deel dit artikel:

Reageren