Vergeten kinderen; het nooit vertelde oorlogsverhaal (video)

WESTKAPELLE - Op de zolder van een boerenschuur in Westkapelle wacht een bijzondere groep mensen op wat komen gaat. Het is 3 oktober 1944. Zo begint de voorstelling Vergeten kinderen die zaterdag 22 april in première gaat in het Minitheater in Middelburg.

Vergeten kinderen; het nooit vertelde oorlogsverhaal (video) (foto: Bas Vermeule)Vergeten kinderen; het nooit vertelde oorlogsverhaal (video) (foto: Bas Vermeule)

Weinig bekend
Vergeten Kinderen is een voorstelling van het Middelburgs Theater over mensen met een verstandelijke beperking aan het einde van de Tweede Wereldoorlog op Walcheren. Volgens regisseur Peter Adriaanse uit Koudekerke is er weinig bekend over deze groep mensen. Ze werden verborgen gehouden voor de buitenwereld en de vijand, om erger te voorkomen.

Downsyndroom
In de Tweede wereldoorlog werden naast joden, homo's en zigeuners ook mensen met een verstandelijke beperking vermoord. Onder hen veel mensen met het downsyndroom. Diegenen die niet in een instelling maar thuis woonden moesten dus verstopt worden tijdens de bezetting. Volgens Adriaanse moeten er zulke mensen geweest zijn, ook in Zeeland, maar hij heeft ze niet kunnen vinden. "Mijn verhaal is fictief, maar het kan zomaar gebeurd zijn", zegt hij.

Ze spelen zichzelf
Een aantal spelers in de voorstelling Vergeten kinderen heeft ook daadwerkelijk een verstandelijke beperking. Zij spelen zichzelf in bijzondere omstandigheden in het verleden. Regisseur Peter Adriaanse, die al 25 jaar theater maakt met mensen met een beperking, heeft de voorstelling gemaakt aan de hand van gesprekken en improvisaties over de oorlog en het lot van mensen zoals zij. Dat levert een ontroerende en voorstelling op.

De theatervoorstelling Vergeten Kinderen gaat zaterdag 22 april in première en is tot en met 7 mei te zien in het Minitheater in Middelburg.

51.5015946,3.607973

Deel dit artikel:

Reageren