'Zonkracht 7 betekent goed smeren'

OOST-SOUBURG -
Met zonkracht 7 kunnen mensen snel verbranden en is het risico op huidkanker groter. Slechts vijftien minuten in de zon kan genoeg zijn voor behoorlijke zonnebrand.

Wat is zonkracht?

De zonkracht is de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht dat de aarde bereikt. Het wordt gemeten op een schaal van minimaal 1 tot en met ongeveer 12/13. Hoe hoger de zon aan de hemel staat, hoe meer UV-zonlicht er is. Zonkracht wil niets zeggen over de warmte. Ook op een koele dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Wat wel een rol speelt in de hoeveelheid UV, is de aanwezigheid van wolken en vocht of stof in de atmosfeer.

Het is nu zonkracht 7, wat wil dat zeggen?

Dan kunnen mensen snel verbranden door de zon. En daarmee neemt het risico op huidkanker ook toe. Bij zonkracht 3 kan iemand die nog niet veel in de zon is geweest, gemiddeld binnen 35 minuten verbranden. Bij zonkracht 5 is dat 20 minuten en bij zonkracht 7 al binnen 15 minuten.
Is zonkracht 7 bijzonder in Nederland?
Zonkracht 7 komt gemiddeld vier keer per jaar voor. De afgelopen 15 jaar was de zonkracht twee keer boven de 8 in Nederland. Hogere waarden komen hier niet voor. In bijvoorbeeld Noord-Afrika in de bergen of in de woestijn kunnen wel waarden rond de 12 of 13 gehaald worden.

Hoe kan iemand zich beschermen tegen een hoge zonkracht?

Het makkelijkste is om niet in de zon te gaan zitten, in ieder geval niet tijdens de warmste uren van de dag. Omdat hordes zonliefhebbers zich daar niet aan houden, raadt het RIVM mensen aan om voldoende zonnebrand op te doen en eventueel een hoed en beschermende kleding te dragen. Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wordt de actuele zonkracht bijgehouden: www.rivm.nl/zonkracht.