'Ballonvaren in Zeeland is een uitdaging' (video)

Ballonvaren in Zeeland is een uitdaging, zegt Hulstenaar Jan Hoogstrate die rondvaarten organiseert in een hete luchtballon. Er is altijd wind en overal water.

Passie
De passie voor het ballonvaren begon bij Jan Hoogstrate als klein jongetje en is nooit meer weggegaan. Twee jaar geleden richtte hij het bedrijf Jahoo Ballonvaarten op in Clinge, een afgeleide van zijn eigen naam. Hoogstrate is één van de twee ballonvaarders die rondvluchten boven Zeeland organiseert.

Uitdaging
Het is hier vaak uitdagender dan landinwaarts, omdat de ballon door het vele water niet overal kan landen. "Zeeland is water en wind, dat weet iedereen. Soms ook te veel wind", vat Hoogstrate samen.

De ballon wordt met hete lucht overeind gezet. (foto: Omroep Zeeland)

Weg van de stress
Nu de economische crisis voorbij lijkt, willen velen hun streek wel eens uit de lucht zien, zegt Hoogstrate. "Ballonvaren is ook een mooie manier om letterlijk even boven de alledaagse stress uit te stijgen." De ballonvaarder, die in het dagelijks leven boer is, zegt het zo: "Voor mij zit de passie in de rust en de stilte en de mensen die meevaren tevreden willen stellen."

zonsondergang vanuit de ballon met zicht op sluizencomplex Terneuzen. (foto: OZ)

Thermiek
Ballonvaren is niet alleen een zomerse mooi-weer-activiteit. "De zomer is mooi," zegt Hoogstrate, "Maar 's winters is er overdag geen thermiek en kun je lange vaarten maken." En ballonvaren hoeft niet bij een 'gewone' trip van A naar B te blijven.

Radioreportage hoog in de lucht

Huwelijksaanzoek
Jan Hoogstrate biedt bijvoorbeeld ook vluchten aan voor mensen die elkaar in de lucht ten huwelijk willen vragen. "Laatst had ik er nog één, die vrouw was verrast, ze wist echt van niks. Schitterend," lacht Jan Hoogstrate.

het einde van de vlucht, na een rustige landing (foto: Omroep Zeeland)

51.4920531,3.8865594

Deel dit artikel:

Reageren