UWV: Laagste werkloosheid door wegtrekkende jongeren

"Dat de werkloosheid in Zeeland het laagst van het land is, heeft te maken met wegtrekkende jongeren uit de provincie", zegt manager werkgeversdiensten Toine Witters van het UWV.

UWV: Laagste werkloosheid door wegtrekkende jongeren (foto: mystic_mabel | Flickr CC BY-SA 2.0)

Positieve ontwikkeling
Volgens Witters trekken veel mensen van tussen de 20 en 40 jaar Zeeland uit, terwijl zij een substantieel deel van de werkloosheid voor hun rekening nemen. De nieuwe cijfers van het CBS laten wel een positieve ontwikkeling zien, zegt hij. "Dit betekent dat Zeeland maar weinig mensen heeft die werkloos zijn en dus een uitkering hebben."

Werkloosheid UWV

Hoger opgeleide technici
Volgens Witters is er in Zeeland wel sprake van een heel krappe arbeidsmarkt. "Er zijn veel vacatures, maar veel minder werkzoekenden die voor die vacatures in aanmerking komen." Volgens hem zijn veel bedrijven opzoek naar hoger opgeleide technici, maar zijn die in Zeeland slecht te vinden. Het gaat dan bijvoorbeeld om werktuigbouwkundigen, elektrotechnische ingenieurs en programmeurs.

Minder ontslagen
Dat het werkloosheidscijfer zo laag ligt, heeft overigens niet alleen te maken met de wegtrekkende jongeren, maar ook met de economische groei. "Je ziet dat er veel meer nieuwe vacatures zijn bijgekomen. We merken ook als UWV dat steeds minder mensen ontslag krijgen. En dat is de grootste oorzaak."

Lees ook:
Laagste werkloosheid van het hele land: Veere
Zeeuwse economie groeit aanzienlijk

51.4643211,3.5984931

Meer over dit onderwerp:
Zeeland algemeen werkloosheid UWV Toine Witters
Deel dit artikel:

Reageren