Was De Schelde echt fout in de oorlog? (video)

Was De Schelde echt fout in de oorlog? (video)
Was De Schelde echt fout in de oorlog? (video) © OZ
Theater het Verweer
VLISSINGEN - Collaborateur
In 1950 werd Hendrik Wouter van Tijen veroordeeld tot een geldboete, vanwege economische collaboratie. In de theatermonoloog Het Verweer spreekt deze directeur - gespeeld door Mels Hoogenboom - zich uit, voorafgaand aan zijn proces. Hij is zowel advocaat als aanklager; het publiek is de jury. 

Het Verweer 


De theatermonoloog Het Verweer is geschreven door Rens Schot. Schot kocht een paar jaar geleden een houten platbodem, een hoogaars, die in 1938 gebouwd is in Tholen. Tijdens het uitpluizen van de geschiedenis over het schip stuitte hij op de opdrachtgevers voor de bouw ervan. 
Vier broers
Dat bleek Remmert van Tijen te zijn, een marineofficier, die een tijd in Vlissingen heeft gewoond. Er waren nog 3 broers, Co van Tijen, een piloot die als eerste in zijn eentje van Schiphol naar Indonesië vloog en Wim van Tijen die in Rotterdam o.a de eerste galerijflat ontwierp en de Euromast. De vierde broer Henk Wouter werd in 1938 directeur werd van de Koninklijke Maatschappij De Schelde in Vlissingen.  
neergestort vliegtuigje op het badstrand ( 1939)
neergestort vliegtuigje op het badstrand ( 1939) © OZ
Hendrik Wouter van Tijen
In eerste instantie wilde schrijver en theatermaker Rens Schot alle broers laten opdraven in zijn theatrale verhaal, maar hij koos uiteindelijk voor een solo van Hendrik Wouter van Tijen, Scheldedirecteur te Vlissingen. Een man die dol was op machines en het ontwikkelingen van nieuwe technieken. Een die zijn zoon verloor in 1939 toen deze met een KLM-vliegtuigje, een zogeheten 'krekel' neerstortte op het badstrand. Een jaar later stierf zijn vrouw.

Oorlog

Als in mei 1940 de Nederland is gecapituleerd, bieden de Duitsers betaald werk aan bij grote bedrijven om voor hen onderdelen voor schepen en vliegtuigen te maken. Dat gebeurt bij vliegtuigfabriek Fokker, bij de scheepswerven lang de Nieuwe Waterweg en ook bij voor de Koninklijke Maatschappij De Schelde in Vlissingen. Bij de Schelde worden in de oorlog vleugels voor watervliegtuigen gemaakt, maar ook mijnenvegers, en onderdelen voor geschutstorens, antennemasten en torpedo-installaties voor de kustverdediging.  
Voor speeldata en locaties zie de website van De Zeeuwse Komedie