Veere wil uniek Walchers fenomeen redden (video)

Veere gaat er alles aan doen om de nog bestaande noodboerderijen te behouden. Wethouder Chris Maas zegt dat het college van B&W de gemeenteraad gaat adviseren om de noodboerderijen, die op Walcheren gebouwd zijn na de inundatie in 1944, een beschermde status te geven.

Iconen
Walcheren werd eind 1944 onder water gezet door de geallieerden om de Duitsers te verdrijven. Daarbij werden meer dan 300 boerderijen verwoest. De noodboerderijen werden uit de grond gestampt om het eiland weer agrarisch aan de gang te krijgen. Wethouder Maas stelt dat Veere de noodboerderijen als iconen ziet van de na-oorlogse periode en het daarom de moeite waard vindt om te behouden: 'Ze dragen mee aan het besef van de ellende die er na de Tweede Wereldoorlog was.'

Lees ook: 'Noodboerderijen mogen niet verdwijnen' (video)

Veertig huisjes
Volgens een inventarisatie van Johan den Hollander en Ruud Murk zijn er in de gemeente Veere veertig overgebleven huisjes, schuren, stallen of combinaties daarvan. Sommige zijn in niet zo beste staat en lopen het risico gesloopt te worden. Het college van B&W gaat daarom aan het eind van dit jaar een voorstel doen aan de gemeenteraad om de gebouwtjes een speciale status te geven. Eigenaren kunnen dan subsidie aanvragen en ondersteuning krijgen bij het opknappen.

Bekijken
Veere heeft eerst een lijst opgemaakt van historisch belangrijke gebouwen van 1850 tot 1940. Nu zijn de gebouwen daarna aan de beurt en dus ook de noodboerderijen die in 1946 tot 1948 gebouwd zijn. Wethouder Maas wil eerst gaan bekijken welke van de 40 resterende boerderijen er in aanmerking komt voor hulp. Drie medewerkers van de gemeente gaan contact zoeken met de eigenaren, doen een inventarisatie en komen dan met een advies. Maas kan dus nog niet inschatten hoeveel boerderijen er eventueel in aanmerking komen voor hulp. 

(foto: omroep zeeland)

Geen speciaal beleid
Naast Veere hebben ook Middelburg en Vlissingen noodboerderijen op hun gemeentegrond. In Vlissingen gaat het om gebouwtjes die allemaal in de omgeving van Ritthem staan. De gemeente geeft aan dat zijn geen actief behoudbeleid voeren en ook geen subsidiepotjes hiervoor hebben. Gemeente Middelburg heeft er nog tien. Ook zij hebben geen speciaal beleid voor de noodboerderijen. 

51.5194103,3.5977423

Meer over dit onderwerp:
Walcheren Veere noodboerderij wederopbouw
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws