Beroepsvissers mogen komende drie jaar oesters rapen

De komende drie jaar is het mogelijk om beroepsmatig met de hand oester te rapen in de Oosterschelde. Volgens de provincie is er veel interesse in het professioneel rapen van oesters in de Oosterschelde, maar op dit moment mag dat nog niet. De provincie start daarom met een proef om onder strenge criteria een vergunning af te geven om beroepsmatig Japanse oesters te rapen.

Beroepsvissers mogen komende drie jaar oesters rapen (foto: Omroep Zeeland)

Aanvullend inkomen
Het handmatig rapen van oesters in de Oosterschelde kan een aanvullende bron van inkomsten zijn voor vissers. De oestersector staat onder druk door het oesterherpesvirus en de oesterboorder. Uit onderzoek van de provincie en de Nederlandse Oestervereniging (NOV) blijkt dat het beroepsmatig handmatig rapen van oesters geen schadelijke gevolgen heeft voor de Oosterschelde. Daarom heeft het provinciebestuur besloten een driejarige pilot te starten voor het handmatig rapen op de vrij toegankelijke droogvallende slikken en platen van de Oosterschelde.

Lees ook:
'Leg de oesters niet langer op het bord bij de oesterboorder' (video)
Jonge oesters Oosterschelde bijna allemaal dood

Recreatief rapen
Op die plekken was het al toegestaan om recreatief oesters te rapen. Particulieren mogen per dag maximaal 10 kilo schelpdieren voor eigen consumptie rapen. Daar is, in tegenstelling tot beroepsmatig rapen, geen vergunning voor nodig.

Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws