Peren zonder klokhuis door forse vorstschade (video)

Een peer zonder klokhuis. Als consument word je er misschien vrolijk van want je kunt je peer in zijn geheel opeten, maar voor perentelers is het een regelrechte ramp.

Nachtvorst
Het probleem van de peren zonder klokhuis komt door de nachtvorst van eind april. Voor teler Wim Karelse was het simpelweg niet tegen te houden. "Dan had ik elke nacht wanneer er vorst was continu moeten sproeien met zoet water. Om alle perenbomen te kunnen besproeien zou ik een enorm bassin moeten hebben onder de grond en dat heb ik niet."

Zoet water
En dat probleem hebben meer fruittelers zegt Rinus van 't Westeinde van de Zuidelijke Land en Tuinbouw Organisatie (ZLTO). "We zien dat dit een groot probleem is. In Zeeland hebben we niet veel zoetwaterbronnen en daarom is het aan de politiek en de landbouwsector om hierover na te gaan denken."

Peren zonder klokhuis
Een oplossing is er dus nog niet. Terug naar de peren. Om te voorkomen dat de complete oogst mislukt zijn de planten bespoten met het zogeheten promalin. Dat is een middel dat de taak van het klokhuis over neemt. Normaliter maakt het klokhuis groeihormonen aan waardoor een peer groeit.

Promalin
Nu het klokhuis dood is neemt de promaline die taak over. Het klokhuis verdwijnt tijdens de groei maar dat is niet erg zegt gewasmiddelenspecialist Jan van Dillen. "De peren worden iets langer en iets minder bol maar de smaak blijft nagenoeg hetzelfde. En een voordeel: je kunt de peer helemaal opeten want er zit geen klokhuis meer in."

Lees ook
Alsof er een vlammenwerper door de boomgaard is gegaan
Zeeuwse telers profiteren van vorstschade in Oost-Europa

51.464256,3.995679

Meer over dit onderwerp:
Bevelanden Schore fruittelers nachtvorst peren nibri
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws