WarmCo2 op Axelse Vlakte bijna uit de rode cijfers (video)

WarmCo2 op Axelse Vlakte bijna uit de rode cijfers (video)
WarmCo2 op Axelse Vlakte bijna uit de rode cijfers (video) © OZ
WarmCo winstkansen 2
WESTDORPE - Winst
"Nu de crisis voorbij is en de banken weer meedenken met tuinders, is inmiddels twee derde van de 150 hectare gevuld. We hebben nu genoeg inkomsten om alle kosten te dekken; er hoeft geen geld meer bij", zegt WarmCo2-directeur Jenny Crone. Ze verwacht dat de laatste 50 hectare binnen een paar jaar vol komen, waarna het project winst gaat maken. "Jaren later dan gepland, dat wel."
75 miljoen
WarmCo2 pompt restwarmte en CO2 van kunstmestproducent Yara in de kassen op de Axelse Vlakte bij Westdorpe. Daardoor kunnen tuinders besparen op hun energieverbruik. Voor het project was een beginkapitaal van 75 miljoen euro beschikbaar. De verwachting was dat tuinbouwers zouden staan te springen om zich op de Axelse Vlakte te vestigen.
Crisis
De eerste tuinders kwamen inderdaad in 2010, maar door de crisis raakte het project in het slop. In totaal is er dus voor het WarmCo2-project 150 hectare beschikbaar voor kassen. De crisis maakte banken kopschuw om tuinders te financieren en een groot deel van de Axelse Vlakte bleef dan ook akelig leeg.
Miljoenenleningen
Omdat de 150 hectare niet werden opgevuld, bleef het project jarenlang meer kosten maken dan dat er inkomsten waren. Een aantal miljoenenleningen van moederbedrijf Zeeland Seaports konden WarmCo2 met veel moeite op de been houden. Ook moest Zeeland Seaports nog een extra reservepotje aanleggen van 20 miljoen euro, voor het geval het helemaal mis zou gaan.
Kassen op de Axelse Vlakte bij Westdorpe
Kassen op de Axelse Vlakte bij Westdorpe © OZ

Manchester

Om het project op het Axelse Vlakte landelijk voor het voetlicht te brengen, houdt WarmCo2 eind mei een congres in Terneuzen, samen met de TU Delft. Jenny Crone is als directeur van WarmCo2 één van de sprekers, maar ook vertegenwoordigers van Yara en van de universiteit van Delft en Manchester voeren het woord. Spreker vanuit Manchester is Wouter Spekkink, die daar verbonden is aan het Sustainable Consumption Institute.