Google zet expositie Zeeuwse slavernij online

Schepen van de MCC die slaven vervoerden naar Amerika
Schepen van de MCC die slaven vervoerden naar Amerika © Zeeuws Archief

Trans-Atlantische slavenhandel

MIDDELBURG - Volgens het Zeeuws Archief weten niet veel mensen wat trans-Atlantische slavenhandel precies inhield. Toch speelt de geschiedenis van de trans-Atlantische slavenhandel tot op de dag van vandaag een grote rol in de levens van heel veel mensen. Het is een onlosmakelijk onderdeel van hun culturele identiteit.

Donkere pagina

Het Zeeuws Archief wil deze donkere pagina uit het verleden tot leven brengen om kennis en begrip over dit gedeelde erfgoed te stimuleren. Als we willen leren van het verleden is het volgens het museum nodig dat iedereen te weten kan komen wat trans-Atlantische slavenhandel inhield.
Bekijk ook: Google expositie - Handelaar in slaven

Driehoeksreizen

Van de 16e tot en met de 19e eeuw maakten Nederlandse schepen, waaronder ook de schepen van de Middelburgse Commercie Compagnie de zogenoemde 'driehoeksreizen', van Middelburg naar Afrika, Zuid-Amerika en terug. Op het traject van Afrika naar Zuid-Amerika werden daarbij slaven vervoerd. 

De Eenigheid

Het verhaal van de driehoeksreizen wordt verteld aan de hand van de reis van het schip De Eenigheid. In de digitale expositie is te lezen hoeveel slaven werden gekocht en waar. Je kunt zien onder welke omstandigheden ze van Afrika naar Amerika werden vervoerd. 

Slavenhandel door MCC-schip de Eenigheid

Digitaal

Google Arts & Culture is een wereldwijde dienst van Google, waar je digitaal een kijkje kunt nemen in de natuur van Indonesië, in de Oostenrijkse nationale bibliotheek, verhalen lezen over de holocaust en genieten van de Britse mode.

Wetenschappers

Het Zeeuws Archief voegt daar nu het verhaal van de slavenhandel aan toe. Het museum hoopt dat scholen en instellingen de digitale expositie gaan gebruiken voor educatieve doeleinden, maar ook dat daardoor meer wetenschappers gebruik gaan maken van het volledig gedigitaliseerde archief van de MCC. 

Online

Eerder zette het Zeeuws Archief al een deel van deze expositie online op de eigen website. Door samen te werken met Google hoopt het museum nog meer mensen te bereiken.