Geen verregaande samenwerking Zeeuwse ziekenhuizen (video)

Een verregaande samenwerking tussen de Zeeuwse ziekenhuizen lijkt van de baan. De gesprekken tussen de ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen en het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in Goes staan al tijden op een laag pitje. Meer dan samenwerking op een handvol terreinen zit er nu niet in.

(foto: Omroep Zeeland)

'Zorg in Zeeland behouden'
Al jaren wordt er over gesproken over vergaande samenwerking onder grote druk van de minister en de zorgverzekeraars. Enkel samenwerking zou de zorg in Zeeland op peil houden. Zeeland heeft een te kleine bevolking voor twee ziekenhuizen, de specialistische behandelingen zouden behouden kunnen blijven door samen te werken, werd steeds benadrukt. Vorig jaar nog viel het woord 'fusie' zelfs. Inmiddels is duidelijk dat de twee ziekenhuizen ieder een eigen richting in slaan.

Lees ook: ZorgSaam wil fuseren met ADRZ

Erasmus Medisch Centrum
Ziekenhuis ADRZ is verwikkeld in een overname door het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. De overname is eind april officieel goedgekeurd, maar heeft het ADRZ de afgelopen maanden enorm in beslag genomen. Het ADRZ heeft voor overname gekozen om kwaliteit van de zorg te garanderen. Patiënten met complexe aandoeningen worden gezamenlijk bekeken, doorverwijzingen naar specialisten in Rotterdam worden makkelijker en kwaliteitsprotocollen worden aangepast aan die van het Erasmus. 

Lees ook:
Miljoeneninvestering in ADRZ door Erasmus MC
Cliëntenraad ADZR blij met samenwerking Erasmus MC
ADRZ wordt dochter van Erasmus MC
Samenwerking ADRZ en Erasmus MC goedgekeurd

ZorgSaam kiest voor België
Voor ZorgSaam is het Erasmus in Rotterdam geen natuurlijke partner. Patiënten worden vanuit ZorgSaam gewoonlijk doorverwezen naar Belgische ziekenhuizen in Gent en Brugge. Voor het Zeeuws-Vlaamse ziekenhuis zit er, nu er binnen Zeeland geen verdere allianties zijn te smeden, niets anders op dan de samenwerking met de Belgische ziekenhuizen te intensiveren.

Lees ook: ZorgSaam wisselt patiëntgegevens uit met België

Hartpatiënten en kankerpatiënten
De twee Zeeuwse ziekenhuizen hebben vorig jaar wel afgesproken om de zorg voor borstkankerpatiënten gezamenlijk te organiseren. Ook wordt er samengewerkt tussen ZorgSaam, ADRZ en het ZRTI in de zorg voor kankerpatiënten. En er zijn afspraken voor de behandeling van acute hartpatiënten door het dottercentrum in ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen. De noodzaak om op deze terreinen te blijven samenwerken en om deze te verdiepen zien de twee Zeeuwse ziekenhuizen wel.

Lees ook: Nieuwe aanpak borstkanker

51.4847787,3.9073295

Deel dit artikel:

Reageren