Computerexpert: laat deze aanval een wake-up call zijn

Gehackt.. Wat nu?
Gehackt.. Wat nu? © OZ
ITEM gijzelsoftware

Meer geld uittrekken

OOST-SOUBURG - Volgens Koppejan moeten de Zeeuwse gemeenten en provincie meer geld uittrekken voor de verdediging tegen internetaanvallen. "Nu wordt vaak nog gezegd: we wachten nog even tot er weer budget voor is. Maar daar kun je niet mee wachten, als bijvoorbeeld de privacygevoelige gegevens van jouw inwoners op het spel staan."

Je computer gegijzeld

De grootschalige cyberaanval heeft sinds vrijdagavond computers in meer dan 150 landen besmet met zogenoemde ransomware. Dat is een vorm van internetcriminaliteit waarbij een soort virus je bestanden onbereikbaar maakt, tenzij je het geëiste bedrag ophoest. Je computer wordt dus min of meer gegijzeld.

Wannacry

Deze lichting van gijzelsoftware heet Wannacry. Volgens Koppejan is dat een toepasselijke naam, omdat het huilen je nader staat dan het lachen als je hiervan slachtoffer wordt. Zoals een bureau voor grafische vormgeving dat twee jaar geleden door vergelijkbare gijzelsoftware werd getroffen.
© oz

In de problemen

In het buitenland heeft de gijzelsoftware flink huisgehouden. Wereldwijd werden naar schatting 200.000 computers getroffen. Ook ziekenhuizen in Engeland en nutsbedrijven in onder meer Spanje en Rusland kwamen daardoor in de problemen. 

Uit voorzorg

In Nederland werden onder meer de betaalautomaten van de parkeergarages van Q-Park getroffen. En meerdere gemeenten hebben uit voorzorg hun e-mailsysteem tijdelijk platgegooid. Dat gebeurde onder meer in Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk. 

Waarschuwingssysteem

Het Nationaal Cyber Security Centrum zegt dat het waarschuwingssysteem in ons land goed heeft gewerkt en dat we er daarom relatief goed vanaf zijn gekomen. Maar de wereldwijde aanval met gijzelsoftware maakt volgens Koppejan wel duidelijk dat je computercriminaliteit ook in Zeeland niet op zijn beloop kunt laten.

Digitale beveiliging

Koppejan zat van 2006 tot 2012 in de Tweede Kamer voor het CDA. Sindsdien adviseert hij gemeentes over computersystemen en digitale beveiliging. Hij ziet dat de beveiliging van computers in Zeeland nog te wensen overlaat.
Computer
Computer © OZ
Hacking
"Ik zie nog steeds dat overheden en politie niet genoeg weten over malware, hacking en internetaanvallen", zegt Koppejan. "Er is weliswaar een speciale 'cybersecurity-afdeling' bij de politie, maar die pakken eigenlijk alleen de grote zaken op."

Op tijd updaten
​​Volgens Koppejan moeten ook de mensen thuis beter hun best doen en bijvoorbeeld hun computer op tijd updaten, maar ook niet zomaar op alle links in e-mails klikken. "Ik hoop dat deze aanval voor veel mensen werkt als een wake-up call, dat iedereen inziet dat je goed moet blijven opletten."

Lees ook: Even geen politiek meer voor Ad Koppejan