Kerkenraad accepteert uitspraak over tuchtmaatregelen

De kerkenraad van de Gereformeerde Gemeente in Kruiningen gaat niet in beroep tegen de uitspraak van de rechter in de zaak van voormalig diaken Henk Jansen. De rechter tikte begin mei de kerkenraad op de vingers omdat het kerkrecht niet goed was toegepast bij het bestraffen van Jansen wegens vermeend overspel.

Rechter in de rechtbank (archief) (foto: OZ)

Zware tuchtmaatregelen
De rechter oordeelde begin mei dat de kerkenraad daarbij de zogenoemde broederlijke vermaning had overgeslagen. Dat is een soort waarschuwing, die een essentieel onderdeel vormt van het kerkrecht.

Stille censuur
Jansen werd voor drie maanden de toegang ontzegd tot het Heilig Avondmaal en hem werd de zogenoemde 'stille censuur' opgelegd. Dat is een ingrijpende tuchtmaatregel in het kerkelijk recht. Het houdt onder meer in dat zijn geloofsgenoten geen contact met hem mochten hebben.

Overspel
De rechter heeft de kerkenraad opgedragen direct al die tuchtmaatregelen op te heffen die aan Jansen waren opgelegd. Dat is inderdaad gebeurd. Ook mag de kerkenraad niets meer zeggen over het vermeende overspel.

'Schrikbewind'
De oud-diaken had de rechtszaak aangespannen omdat hij denkt dat de beschuldigingen bedoeld waren om hem weg te pesten. Volgens Jansen gebeurde dat vanwege zijn kritische houding. Hij had zich uitgesproken over het 'schrikbewind' van de plaatselijke dominee.

Impact
Voor Jansen heeft de zaak grote persoonlijke en zakelijke impact gehad, laat hij via zijn advocaat weten in een persoonlijk bericht. "Ik vind het heel verdrietig en pijnlijk, ook voor de kerkenraad. Ik heb echt met mijn voormalige ambtsbroeders te doen. Iedereen lijdt hieronder", schrijft de oud-diaken in zijn brief.

Lees hier de volledige brief (pdf)

Geheim
Tijdens de inhoudelijke behandeling sprak de dominee nog harde woorden over de oud-diaken. Hij nam het hem kwalijk dat die naar de rechter was gestapt. "Het is een zaak met allemaal verliezers. Dit had binnen de kerkenraad opgelost moeten worden. Wat gebeurd is, had geheim moeten blijven!", zei hij eerder tijdens de zitting.

Plicht
Ook Jansen betreurt dat het zover heeft moeten komen. "Ik vind het heel verdrietig en pijnlijk, ook voor de kerkenraad. Ik heb echt met mijn voormalige ambtsbroeders te doen. Iedereen lijdt hieronder", schrijft hij. "Het was niet mijn intentie in de eerste plaats voor mezelf te gaan strijden, maar alleen mijn plicht te doen."

Lees ook:
Rechter: kerkelijke straf voor overspel ging te ver
Dominee Kruiningen: 'Dit had nooit naar buiten mogen komen'

51.4546585,4.0308528

Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws