Kerkenraad accepteert uitspraak over tuchtmaatregelen

Kerkenraad accepteert uitspraak over tuchtmaatregelen
Kerkenraad accepteert uitspraak over tuchtmaatregelen © OZ
Rechter in de rechtbank (archief)
Rechter in de rechtbank (archief) © OZ

Zware tuchtmaatregelen

KRUININGEN - De rechter oordeelde begin mei dat de kerkenraad daarbij de zogenoemde broederlijke vermaning had overgeslagen. Dat is een soort waarschuwing, die een essentieel onderdeel vormt van het kerkrecht.

Stille censuur

Jansen werd voor drie maanden de toegang ontzegd tot het Heilig Avondmaal en hem werd de zogenoemde 'stille censuur' opgelegd. Dat is een ingrijpende tuchtmaatregel in het kerkelijk recht. Het houdt onder meer in dat zijn geloofsgenoten geen contact met hem mochten hebben.

Overspel

De rechter heeft de kerkenraad opgedragen direct al die tuchtmaatregelen op te heffen die aan Jansen waren opgelegd. Dat is inderdaad gebeurd. Ook mag de kerkenraad niets meer zeggen over het vermeende overspel.

'Schrikbewind'

De oud-diaken had de rechtszaak aangespannen omdat hij denkt dat de beschuldigingen bedoeld waren om hem weg te pesten. Volgens Jansen gebeurde dat vanwege zijn kritische houding. Hij had zich uitgesproken over het 'schrikbewind' van de plaatselijke dominee.

Impact

Voor Jansen heeft de zaak grote persoonlijke en zakelijke impact gehad, laat hij via zijn advocaat weten in een persoonlijk bericht. "Ik vind het heel verdrietig en pijnlijk, ook voor de kerkenraad. Ik heb echt met mijn voormalige ambtsbroeders te doen. Iedereen lijdt hieronder", schrijft de oud-diaken in zijn brief.

Geheim

Tijdens de inhoudelijke behandeling sprak de dominee nog harde woorden over de oud-diaken. Hij nam het hem kwalijk dat die naar de rechter was gestapt. "Het is een zaak met allemaal verliezers. Dit had binnen de kerkenraad opgelost moeten worden. Wat gebeurd is, had geheim moeten blijven!", zei hij eerder tijdens de zitting.

Plicht

Ook Jansen betreurt dat het zover heeft moeten komen. "Ik vind het heel verdrietig en pijnlijk, ook voor de kerkenraad. Ik heb echt met mijn voormalige ambtsbroeders te doen. Iedereen lijdt hieronder", schrijft hij. "Het was niet mijn intentie in de eerste plaats voor mezelf te gaan strijden, maar alleen mijn plicht te doen."