'Kanker grootste drijfveer om hier succes van te maken' (video)

MIDDELBURG - Elf jaar na de eerste editie in het Drentse Borger heeft Zeeland nu ook een eigen Samenloop voor Hoop. Tijdens deze 24-uurs wandelestafette wordt er geld opgehaald voor de KWF Kankerbestrijding voor onderzoek. Vrijdagavond om 18.00 uur gaat de estafette van start op het Abdijplein van Middelburg.

Ondanks zijn ziekte zet Van Lomwel (rechts) zich vol energie in voor de Samenloop voor Hoop (foto: Omroep Zeeland)
Ondanks zijn ziekte zet Van Lomwel (rechts) zich vol energie in voor de Samenloop voor Hoop (foto: Omroep Zeeland)

Rommelmarkt
Bij de Samenloop voor Hoop lopen teams in estafette een parcours van rond de 500 meter. Met die estafette halen ze geld op voor het goede doel. Behalve lopen, bemannen de teams ook elk een kraampje waar ze allerhande spullen kunnen verkopen voor het goede doel, een soort rommelmarkt. 

Kaarsjes voor overledenen
Vrijdagavond rond 22.30 uur is er ook nog een kaarsjesceremonie. Langs de route worden daarvoor zakken worden neergezet met kaarsjes. Op de zakken staan namen van mensen die zijn overleden aan kanker. Deelnemers en vrijwilligers konden van tevoren aangeven of ze een kaarsje wilden laten neerzetten langs de route.

Patiënten zijn eregasten
Bij veel (sport)evenementen waar geld wordt opgehaald voor KWF, wordt stilgestaan bij mensen die zijn overleden aan kanker. Tijdens de Samenloop voor Hoop is er behalve voor overledenen ook aandacht voor de mensen die nog strijden tegen de ziekte of hebben overwonnen. Zij worden als eregasten tijdens het evenement in de watten gelegd.

Hoop doet leven
Volgens Loe van Lomwel, initiatiefnemer van de Zeeuwse Samenloop voor Hoop, is dat heel belangrijk. "Op die manier kunnen mensen die nog vechten tegen de ziekte zien dat er hoop is en dat je er niet aan hoeft te overlijden. Als mensen van de dokter horen dat ze kanker hebben, stort de wereld voor ze in. Maar dan is het juist heel belangrijk om te weten dat je dit kan overleven", aldus Van Lomwel. Hij heeft zelf ook kanker en dat is meteen ook zijn grootste drijfveer om van deze samenloop een succes te maken.

Twee jaar voorbereidingen 
Van Lomwel is in 2015 al gestart met de eerste voorbereidingen voor een Zeeuwse editie. Hij was verbaasd dat er na zoveel verschillende edities in het land er nog geen een in Zeeland was georganiseerd. Door organisatorische perikelen moest hij de voorbereidingen staken, maar het bloed kroop waar het niet gaan kan en drie maanden later verzamelde hij weer een groep mensen om hem heen om nog een poging te wagen, met succes. Want vrijdagavond staan er rond de 350 deelnemers aan de start, verdeeld over 22 teams.

Gezellige locatie
In de elf jaar dat de Samenloop voor Hoop nu bestaat, zijn er rond de zeventig verschillende edities. Daar komt dit jaar ook de editie van Middelburg bij, die qua parcours nog al verschilt van de anderen: "De andere edities worden over het algemeen gelopen op atletiekbanen, maar dat vinden wij niet gezellig", aldus een vastberaden Van Lomwel. Vandaar dat de keuze is gevallen op het Abdijplein.

Slapen in abdij

Ook kunnen deelnemers altijd overnachten rond het parcours en ook daarin onderscheidt Middelburg zich van de andere edities. Deelnemers kunnen namelijk de nacht doorbrengen in de kloostergangen van het Abdij-complex. Dat die locatie bijzonder is, merkte Van Lomwel snel aan het aantal aanmeldingen voor een slaapplaats: "We rekenden eerst op een man of veertig, maar uiteindelijk hebben we het aantal bedden moeten opschroeven tot een kleine honderd."

Slaapplaatsen voor de deelnemers van de Samenloop voor hoop in de Kloostergangen (foto: Omroep Zeeland)
Slaapplaatsen voor de deelnemers van de Samenloop voor hoop in de Kloostergangen (foto: Omroep Zeeland)

30.000 euro
De estafette wordt zaterdagavond rond 18.00 uur afgesloten. Dan lopen alle deelnemers en eregasten gezamenlijk een laatste ronde over het parcours. Daarna wordt het eindbedrag bekendgemaakt. Van Lomwel is nu al tevreden over de resultaten. "Als eindbedrag had ik 30.000 euro in gedachte, maar daar zijn we nu al overheen." Een nieuwe, bijgestelde schatting durft hij eigenlijk niet te maken, maar na enig aandringen klinkt het toch: "Ik ben helemaal gelukkig als er morgenavond een bedrag van tussen de 35.000 en 40.000 euro op staat."

Tweede editie
Ondanks dat de eerste editie voor de start al geslaagd is, denkt Van Lomwel nog niet aan een volgende editie. "We hebben het al vaker gezien bij dit soort evenementen dat na twee/drie jaar de aantrekkingskracht afneemt." Om dat te voorkomen wil Van Lomwel pas over twee jaar een vervolg op deze editie. Maar stilzitten hoeft wat hem betreft niet. "Als andere steden in Zeeland ook een Samenloop willen organiseren, dan wil ik ze graag helpen met advies en tips."

51.5007374,3.6151188

Deel dit artikel:

Reageren