'Redder van Colijnsplaat' met veel ceremonie herbegraven (video)

'Redder van Colijnsplaat' met veel ceremonie herbegraven (video)
'Redder van Colijnsplaat' met veel ceremonie herbegraven (video) © omroep zeeland
Held keert terug naar Colijnsplaat

Mannelijke bevolking

COLIJNSPLAAT - De Prinses Irene Brigade was in november 1944 ingekwartierd in Colijnsplaat. Op 25 november wilde een Duits commando de waterschapssluis opblazen. Verder zou het de bedoeling zijn geweest om de mannelijke bevolking van Colijnsplaat ombrengen. De actie mislukte en Luitenant Havelaar verloor daarbij het leven.

Familiegraf

Hij werd in eerste instantie in Colijnsplaat begraven maar na de oorlog is hij bijgezet in het familiegraf in Rotterdam. Nadat bekend werd dat het familiegraf geruimd zou worden, wilde de Oorlogsgravenstichting Havelaar herbegraven op een ereveld. Maar vanuit Colijnsplaat gingen stemmen op om hem terug te brengen naar het dorp dat hij redde. Onder andere archivaris Gerard de Fouw zag Havelaar graag terugkomen. De familie van Havelaar ging onmiddellijk akkoord.
© omroep zeeland

Familie

Verschillende familieleden waren aanwezig bij de begrafenis. Neef Karel van Klaveren was blij met de waardering voor zijn oom. Op de vraag of Havelaar een held is antwoordt hij, na even denken: "Ja, dat denk ik wel."

Kinderen

Naast de familie waren er veel militairen aanwezig. En ook basisschoolkinderen woonden de plechtigheid bij. Zij mochten de kransen voor Jacob Havelaar dragen van het monument bij de kerk naar zijn laatste rustplaats.