'Redder van Colijnsplaat' met veel ceremonie herbegraven (video)

Luitenant Ian Jacob Havelaar van de Prinses Irene Brigade is vrijdag teruggekeerd naar Colijnsplaat. Zijn stoffelijke resten zijn met militaire ceremonie herbegraven op het kerkhof van het dorp. Hij stierf bij een actie in 1944 om Colijnsplaat voor een ramp te behoeden.

Mannelijke bevolking
De Prinses Irene Brigade was in november 1944 ingekwartierd in Colijnsplaat. Op 25 november wilde een Duits commando de waterschapssluis opblazen. Verder zou het de bedoeling zijn geweest om de mannelijke bevolking van Colijnsplaat ombrengen. De actie mislukte en Luitenant Havelaar verloor daarbij het leven.

Familiegraf
Hij werd in eerste instantie in Colijnsplaat begraven maar na de oorlog is hij bijgezet in het familiegraf in Rotterdam. Nadat bekend werd dat het familiegraf geruimd zou worden, wilde de Oorlogsgravenstichting Havelaar herbegraven op een ereveld. Maar vanuit Colijnsplaat gingen stemmen op om hem terug te brengen naar het dorp dat hij redde. Onder andere archivaris Gerard de Fouw zag Havelaar graag terugkomen. De familie van Havelaar ging onmiddellijk akkoord.

Lees ook: Oorlogsheld keert terug naar Colijnsplaat (video)

(foto: omroep zeeland)

Familie
Verschillende familieleden waren aanwezig bij de begrafenis. Neef Karel van Klaveren was blij met de waardering voor zijn oom. Op de vraag of Havelaar een held is antwoordt hij, na even denken: "Ja, dat denk ik wel."

Kinderen
Naast de familie waren er veel militairen aanwezig. En ook basisschoolkinderen woonden de plechtigheid bij. Zij mochten de kransen voor Jacob Havelaar dragen van het monument bij de kerk naar zijn laatste rustplaats. 

51.599117,3.8420262

Reageren