350 deelnemers lopen 24 uur tegen kanker (video)

MIDDELBURG - Op het Abdijplein heeft burgemeester Harald Bergmann van Middelburg het startsein gegeven voor wandelestafette Samenloop voor Hoop. Tijdens deze estafette lopen de 350 deelnemers 24 uur lang rondjes op en rond het Abdijcomplex om zoveel mogelijk geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding.

Met een gastoeter gaf @HaraldBergmann het startschot voor de #samenloopvoorhoop in #Middelburg #omrzld pic.twitter.com/OvFsnDNCzO

— Martijn v.d. Werff (@martijnwerff) 19 mei 2017

Sneeuwbaleffect
Het is voor eerst dat deze estafette in Zeeland wordt gelopen, de eerste Samenloop werd elf jaar geleden al gelopen in het Drentse Borger. Daarna heeft het evenement zich met "een sneeuwbaleffect over Nederland verspreid", volgens Loe van Lomwel, initiatiefnemer van de Zeeuwse editie. 

Nu al succes 
Deze Samenloop voor Hoop was al geslaagd voordat het startschot vanavond gegeven werd. Van Lomwel hoopte om uiteindelijk rond de 30.000 euro op te halen, maar dat bedrag hadden ze vorige week al gehaald. Nu hoopt hij dat er uiteindelijk een bedrag van tussen de 35- en 40.000 euro opgehaald wordt. 

Verkoopkramen
De deelnemers maken allemaal onderdeel uit van een team. Ieder team bestaat uit tussen de tien en vijftien lopers. In totaal hebben zich 22 teams ingeschreven. De teamleden die niet aan het lopen zijn, bemannen een kraampje dat aan ieder team is toebedeeld. In die kraampjes verkopen de teams allerhande spullen. Dat kunnen zelfgemaakte producten zijn, maar ook tweedehands spullen.

100 euro per deelnemer
KWF Kankerbestrijding die de verschillende lokale edities in Nederland begeleidt, rekent erop dat iedere deelnemer minstens 100 euro ophaalt voor het goede doel, plus vijftien euro aan inschrijfgeld. De organisatie van de Middelburgse editie is van die eis afgestapt: "Wij vonden dat we dat niet van de mensen konden vragen, want we vragen al inschrijfgeld en dit vonden we een belemmerende eis, dus die hebben we in overleg met KWF Kankerbestrijding geschrapt", aldus Van Lomwel. Hij verwacht wel dat de meeste deelnemers het streefbedrag van KWF Kankerbestrijding zullen halen. 

Eindbedrag
De estafette duurt tot 18.00 uur zaterdagavond. Dan lopen alle deelnemers gezamenlijk een laatste ronde, waarna het eindbedrag bekend wordt gemaakt. Tijdens de Samenloop voor Hoop wordt overig publiek vermaakt met verschillende muziekoptredens en voor de kinderen is er zaterdag overdag nog een kinderloop. 

Geen vervolg 
Het evenement krijgt vrijwel zeker geen vervolg volgend jaar. De organisatie vreest dat de aantrekkingskracht van de estafette snel afneemt als het een jaarlijks evenement zou worden. Ze willen over twee jaar een tweede editie organiseren. 

51.5004753,3.6149214

Deel dit artikel:

Reageren