Kernreactor Doel 3 uitgevallen

De Belgische kernreactor Doel 3 is dinsdagavond stilgevallen. De kernreactor, net over de grens met Zeeuws-Vlaanderen, viel uit wegens problemen met een stoomklep in het niet-nucleaire gedeelte van de reactor.

(foto: Otto Vosveld / Flickr)

Engie Electrabel
Een woordvoerder van Engie Electrabel - de eigenaar van de kernreactor - laat weten dat bij het stilvallen van de reactor "alle veiligheidsmechanismen perfect hebben gewerkt". 

Veiligheid
Eerder deze maand weigerde de Belgische nucleaire waakhond FANC opnieuw om Engie Electrabel een veiligheidsvergunning te geven voor Doel 1 en 2. Dat deden zij, omdat de veiligheid van die reactoren nog steeds niet op orde is. Bij een onafhankelijk onderzoek werden in oktober vorig jaar ernstige gebreken ontdekt in de bescherming van gegevens over de veiligheid van de kernreactoren.

Vergunning
Engie Electrabel kreeg vervolgens tot begin deze maand de tijd om de gebreken te herstellen, maar slaagde daar niet in. Doel 3 en 4 kregen wel een veiligheidsvergunning.  Naar verwachting wordt de kernreactor woensdagavond weer opgestart. 

Lees ook: 'Veiligheid kernreactoren Doel 1 en 2 nog niet in orde' 

51.380994,4.1604916

Meer over dit onderwerp:
Zeeland Algemeen Doel Kernreactor
Deel dit artikel:

Reageren