Ganzenbestrijders mogen voor het eerst vangkooien gebruiken

Bij de strijd tegen ganzenoverlast mogen dit jaar voor het eerst vangkooien worden ingezet. De Faunabeheer Eenheid heeft een vergunning van de provincie gekregen om op die manier het aantal brandganzen, grauwe ganzen en Canadese ganzen fors terug te brengen.

(foto: Omroep Zeeland)

Nieuwe wet
Het is voor het eerst dat vangkooien als wapen mogen worden ingezet tegen ganzenoverlast. Dat komt doordat per 1 januari een nieuwe Wet Natuurbescherming van kracht is geworden, waarin nieuwe regels staan.

Rechter
Eerder wilde de provincie ook al vangkooien inzetten, maar natuurorganisaties vochten die manier van ganzenbestrijding met succes aan bij de rechter. Omdat inmiddels de wet dus aangepast is, zijn vangkooien nu wél toegestaan.

Ganzenakkoord
In het zogenoemde Ganzenakkoord dat eind 2014 is gesloten, is afgesproken dat het aantal ganzen wordt teruggebracht tot het niveau van 2005. Dat betekent dat er in Zeeland duizenden ganzen moeten worden afgemaakt.

Vernielen van nesten
Tot nu toe gebeurde dat door het afschieten van de vogels en het vernielen van hun nesten. Nu mogen dus ook vangkooien worden ingezet om het doel te bereiken. De vergunning geldt tot en met 2019 van 1 mei tot 1 augustus.

Lees ook: 
CDA denkt aan afschieten of vergassen ganzen
Gooi afgeschoten ganzen niet weg, eet ze op
CDA: 'Overlast ganzen snel aanpakken'

51.5006111,3.615282

Meer over dit onderwerp:
zeeland algemeen ganzen vangkooien
Deel dit artikel:

Reageren