'Op hiv zit nog altijd een groot taboe' (video)

Zeeuwse hiv-patiënten praten liever niet over hun ziekte. Dat merkt ook internist Marcel van den Berge van het behandelcentrum bij het ADRZ in Goes. Volgens hem durven sommige patiënten zich ook niet in Zeeland te laten behandelen en kiezen voor een ziekenhuis buiten de provincie. In Zeeland zijn er vorig jaar 17 gevallen van hiv bijgekomen.

Behandeling
In het behandelcentrum van het ADRZ worden 162 mensen behandeld. Dat zijn vooral migranten en mannen die seks hebben met mannen. In Nederland worden zo'n 19.000 mensen behandeld tegen hiv, maar naar schatting ligt het aantal geïnfecteerde mensen op 23.000 mensen.

Onderzoek
Reina Foppen leeft al jaren met hiv en deed voor de Hiv Vereniging Nederland onderzoek naar de levenskwaliteit van mensen met hiv. De ziekte is niet te genezen, maar wel te behandelen. Uit het onderzoek bleek dat er prima te leven is met de ziekte, maar dat patiënten vooral problemen ondervinden van het stigma rondom het virus.

Geheim
Dat beaamt ook verpleegkundige Lia Hage. Zij spreekt veel Zeeuwse hiv-patiënten en merkt dat zij soms de enige is met wie patiënten over hun aandoening kunnen praten. "Het is vaak een geheim, maar ik kan mensen niet dwingen om er open over te zijn, maar het kan wel heel bevrijdend werken als je een familielid of goede vriend in vertrouwen neemt."

Verantwoording
"Je kan veel beter zeggen dat je leeft met kanker dan met hiv", vertelt Reina. "Als je zegt dat je kanker hebt, vindt iedereen je zielig en als je leeft met hiv, moet je meteen verantwoording afleggen. Dat is heel naar." Daarom kiezen mensen er volgens haar voor om het aan niemand te vertellen. "maar dat is voor je kwaliteit van leven niet bevorderend."

Bang
Het taboe op hiv is volgens Reina in dunbevolkte gebieden groter dan in steden als Amsterdam. "Daar ben je veel anoniemer." Ze weet ook dat er Zeeuwen zijn die zich buiten de provincie laten behandelen. "Die mensen zijn zo bang dat ze herkend worden in het ADRZ en wat dat betreft is Zeeland maar klein." Daarom kiezen mensen er soms voor om zich te laten behandelen in Tilburg of Rotterdam.

51.484805,3.9051403

Deel dit artikel:

Reageren