Integratie Molukker ging het best in Zeeland

OOST-SOUBURG -
Verslaggever Petra Wijnsema nam een kijkje in de Molukse wijk in Oost-Souburg. Belsuister de reportage linksonder de afbeeldingen.

Molukse wijken

De meest bekende Molukse wijken in Zeeland liggen in Oost-Souburg, Koudekerke en Middelburg (zie afbeelding 2). Toch hoef je, volgens Middelburger Jerry Tupanwel, als Molukker niet in zo'n wijk te wonen om je verbonden te voelen met andere Molukkers. "Als je je maar bewust bent van je geschiedenis."

Molukse samenleving

Tupanwel woont tegenwoordig in de binnenstad, maar is opgegroeid in de Molukse wijk in Middelburg. Uit praktisch oogpunt verhuisde hij uit de wijk, maar is volop actief in de Molukse samenleving in Zeeland.

Geschiedenis

Opgroeien in de wijk was zeker belangrijk, maar opvoeding is nog belangrijker. Zijn ouders lieten hem en zijn broers en zussen vrij. "Door de geschiedenis mee te krijgen van je herkomst, wordt je een totaal mens. Dan kan je integreren."

Themaweek
Omroep Zeeland besteedt deze week extra aandacht aan de 60-jarige aanwezigheid van Molukkers in de provincie. Dinsdag hadden we een interview over de goede schoolprestaties van de Molukse jeugd in Zeeland