Negentig zeilboten liggen klaar in Vlissingen voor tocht naar Chatham

De bemanningsleden van negentig zeilboten maken zich in de binnenhaven van Vlissingen klaar voor de overtocht naar Engeland. Dinsdag vertrekken de zeilers richting Chatham. De zeiltocht wordt gehouden als herdenking van de slag bij Chatham onder leiding van Michiel de Ruyter. Onder de zeilers zijn twee Zeeuwse kapiteins.

"De Engelse nederlaag wordt dit jaar in Chatham groots 'gevierd' en het leek de Nederlandse zeilers leuk om daaraan mee te doen", vertelt Bart de Bakker van de Vereniging van Kustzeilers. "We houden van zeilen, en we hopen dat hierdoor ook meer aandacht komt voor het zeezeilen." 

Trots

Voor de Zeeuwse zeilers, waaronder Hans Robbers, David Robbers en Ferry Kramer, is de tocht extra speciaal. "We komen zelf uit de stad van Michiel de Ruyter; mijn zoon David is zelfs tegenover zijn geboortehuis geboren. Dat maakt het wel bijzonder", vertelt kapitein Hans Robbers. Omdat het zo bijzonder is voor de Zeeuwen, wappert in de mast zowel de Zeeuwse als de Vlissingse vlag. "Wij zijn erg trots dat we mee mogen varen", aldus Kramer.

Hans Robbers (links), David Robbers (midden) en Ferry Kramer (foto: Omroep Zeeland)Hans Robbers (links), David Robbers (midden) en Ferry Kramer (foto: Omroep Zeeland)

Michiel de Ruyter

In 1667 voer de vloot van Michiel de Ruyter midden in de nacht door een ketting die de Medway afsloot. at is een zijrivier van de Theems. Bij Chatham liet hij meerdere Britse oorlogsschepen zinken. Ook enterden de Nederlanders de HMS Royal Charles, de trots en het vlaggenschip van de Engelse vloot, en namen die mee naar Nederland. Met die slag bij Chatham werd de oorlog tussen Nederland en Engeland beëindigd.

51.4474525,3.5909989

Deel dit artikel:

Reageren