Waarschuwing voor kruiskwal in Veerse Meer

Waarschuwing kruiskwal in het Veerse Meer
Waarschuwing kruiskwal in het Veerse Meer © Omroep Zeeland

Waarschuwingsborden

Rijkswaterstaat, GGD en de gemeenten Middelburg en Goes hebben vanavond samen een waarschuwing bekendgemaakt. Er worden zo spoedig mogelijk waarschuwingsborden geplaatst. Varen met bootjes en kano's blijft mogelijk.
De Japanse kruiskwal heeft de Latijnse naam Gonionemus vertus en is ongeveer twee centimeter groot. De naam is afgeleid van het kruisje dat op de kwal te zien is. Aan de rand van het lichaam heeft de kruiskwal korte tentakels. Daarmee kan het dier steken.

Jeuk en rode huid

Wie de Japanse kruiskwal aanraakt, loopt kans op jeuk en een geprikkelde en rode huid. Bij mensen die overgevoelig zijn, kunnen de huidreacties heftiger zijn. Bij klachten moet de huisarts worden geraadpleegd. Bij acute en allergische reacties moet zo snel mogelijk medische hulp worden ingeroepen. 
<p>De vier organisaties komen ook met tips voor wat te doen bij een kwallenbeet.</p><p> - Raak de aangedane plek niet aan. Eventueel op de huid achtergebleven delen van tentakels kunnen nog steeds gif afscheiden. Dus niet wrijven of krabben. Spoel niet na met water, want dit activeert de tentakelresten. </p><p> -Resten van tentakels kunt u op de huid zien en het beste verwijderen met een pincet. Achtergebleven tentakelresten kunnen heel klein zijn en eventueel met behulp van een pleister uit de huid worden getrokken. </p><p> - Leg een compres aan van koud water met gewone azijn (geen schoonmaakazijn). Gebruik een verkoelende jeukstillende crème of poeder met menthol, te koop in de apotheek. </p><p> - Raadpleeg bij hevige jeuk of zwelling de huisarts. Roep bij acute, ernstige allergische reacties zo spoedig mogelijk medische hulp in. </p>