Tegenstanders Brouwerseiland likken de wonden

De uitkomst was eigenlijk vooraf duidelijk, maar toch was het de teleurstelling die overheerste bij actievoerders, nadat een meerderheid in de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland de seinen voor Brouwerseiland op groen had gezet.

Jitske van Popering, die namens de groep surfers het woord voert, liet weten: "We hadden dit verwacht, maar toch blijft het een enorme teleurstelling dat de gemeenteraad akkoord gaat met de bouw van Brouwerseiland." 

Ik heb er eigenlijk geen woorden voor"
Jitske van Popering - surfer

De surfers zien met de komst van Brouwerseiland hun surfspot aan de Brouwersdam verdwijnen. "Elke dag die we nu kunnen surfen is meegenomen, maar of dat volgend jaar nog zo is..."

Ongelofelijk

Ria Geluk, die in het verleden zelf in de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland zat, is het vertrouwen in de huidige raadsleden kwijt geraakt. "Het is ongelofelijk als er zo veel weerstand is tegen een project, er geen beweging in het politieke landschap is te krijgen", zei ze na afloop van de raadsvergadering. 

Ik heb het vertrouwen in de huidige raadsleden vanavond verloren. "
Ria Geluk - tegenstander

Brouwerseiland is een project van projectontwikkelaar Matthijs Zeelenberg. Hij wil in het Grevelingenmeer 13 eilanden opspuiten en daar 325 vakantievilla's op zetten.

Zestien raadsleden, van Leefbaar Schouwen-Duiveland (LSD), VVD, SGP en ChristenUnie en het CDA, stemden voor Brouwerseiland. Zeven raadsleden, van Alert, SP, D66 en PvdA stemden tegen. Evenals één raadslid van LSD. 

Eindelijk een besluit

Raadsleden die voor het plan hadden gestemd gaven aan tevreden te zijn dat er nu eindelijk een besluit was genomen. Na jaren van discussie is er nu vanuit de politiek een duidelijk standpunt ingenomen over Brouwerseiland. 

Brouwerseiland is een prachtige aanvulling voor dit eiland"
Tom Soeters - VVD Schouwen-Duiveland

Andere wegen

SP-fractievoorzitter Anita de Vos verzette zich samen met Jos Hoeijmakers (Alert) fel tegen het plan. De Vos liet weten het hier niet bij te laten: "Ik hoor een collega-raadslid zeggen dat we het mogelijk hebben gemaakt. Maar zo ver zijn we nog niet. De gemeenteraad zegt ja, maar er zijn nog andere wegen om te bewandelen."

We blijven ons verzetten!"
Anita de Vos - SP Schouwen-Duiveland

De groep tegenstanders heeft al aangegeven zich te blijven verzetten tegen de komst van Brouwerseiland in het Grevelingenmeer. Ze gaan gezamenlijk in beroep tegen het bestemmingsplan en als dat niks uithaalt stappen ze naar de Raad van State.

De initiatiefnemers voor Brouwerseiland wilden na afloop van de vergadering nog niet reageren.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren