'Geroep om hulp en toen werd het stil'

OOSTERLAND -
Samen met haar man vluchtte ze van Sirjansland naar Oosterland, een paar kilometer verderop. Zestig jaar na de watersnoodramp gaat Lansen samen met Omroep Zeeland naar de pastorie in Oosterland waar ze werd opgevangen.

Doden

Bij de Watersnoodramp kwamen in Nederland 1835 mensen om het leven. Ook veel dieren verdronken: meer dan 47.000 stuks vee en 140.000 stuks pluimvee kwamen om in het water.

Schade

Drieduizend woningen en driehonderd boerderijen werden verwoest en meer dan veertigduizend woningen en drieduizend boerderijen raakten beschadigd. De totale materiële schade werd geschat op ruim anderhalf miljard gulden.

Rampgebied

Ruim 160.000 hectare land veranderde binnen een paar uur in een rampgebied. Het zuiden van Duiveland en van Overflakkee werden het allerzwaarst getroffen. Daar viel ruim veertig procent van het totale aantal slachtoffers van deze Watersnoodramp. In Oude-Tonge kwamen 303 mensen om, in Nieuwerkerk 288 en in Ouwerkerk 91 mensen.

Engeland

Ook Engeland, België, Duitsland en Denemarken werden getroffen. In Engeland zijn meer dan 300 slachtoffers gevallen en in België kwamen 25 mensen om.

Herdenking

De watersnoodramp van 1953 is deze week zestig jaar geleden. In veel plaatsen in Zeeland wordt daarom stilgestaan bij de ramp, die grote delen van Zeeland, West-Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden onder water zette.

Meer

Lees meer over de watersnoodramp van 1953 op de speciale pagina op Omroep Zeeland.