Zorgen voor je moeder die in de tuin woont

'S-GRAVENPOLDER -
Koosje woont in een unit naast de woning van de familie, een zogenaamde mantelzorgwoning. De dementerende mevrouw Lukassen-Huissen moest eigenlijk in 2009 naar een gesloten afdeling, maar dat wilde de familie niet.

Zorg

Dat de familie de zorg voor moeder op zich heeft genomen heeft goede en slechte kanten. Nelleke de Korne: "Als je haar zelf 's avonds naar bed doet heb je van die knuffelmomentjes en van die leuke lachjes en je krijgt nog een zoen op je wang als je weggaat. Het is echt heel waardevol."

Voorzorgsmaatregelen

De familie moet er wel voor zorgen dat er altijd iemand thuis is om op oma Koosje te letten. Ook heeft Sjaak de Korne voor wat extra voorzorgsmaatregelen gezorgd. Zo is er een sensor bij de poort zodat hun moeder niet ongemerkt de straat op kan lopen en hangt er een camera in de unit, vooral voor 's nachts.

Verzorgingshuis

De familie ontkomt er misschien niet aan dat moeder Koosje ooit naar een verzorgingshuis zal moeten. Meneer de Korne: "Daar proberen we niet aan te denken. Eigenlijk zouden we het prachtig vinden, al klinkt dat misschien een beetje raar, als dit haar laatste adres wordt."