Voortgezet onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen luidt de noodklok

Voortgezet onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen luidt de noodklok
Voortgezet onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen luidt de noodklok © Omroep Zeeland
Cees Liefting: Den Haag moet over de brug komen
Het gaat om het Zwin College, De Rede en het Reynaert College. Door het dalende leerlingenaantal wordt het lastig de scholen overeind te houden. "Als er niks gebeurt, dreigt sluiting van één of meer scholen," zo staat in een gezamenlijke verklaring. Uitgangspunt is een realistisch plan dat past bij de specifieke situatie van Zeeuws-Vlaanderen.

Gevolgen

"Zo worden bijvoorbeeld de gevolgen van leerlingendaling ernstiger als ook andere voorzieningen moeten sluiten. Daarom is ruimte nodig voor de uitwerking van een breed plan met aandacht voor facetten als leefbaarheid en economische ontwikkeling. Dit vraagt bovendien om een lange adem, omdat bepaalde effecten pas na ongeveer 8 jaar merkbaar zijn in het voortgezet onderwijs", aldus de scholen.

Reistijden

Tegelijkertijd vinden de schoolbesturen dat sluiting van één van de scholen geen optie is. "Sluiting van één of meerdere scholen leidt voor honderden leerlingen tot lange reistijden, van drie kwartier tot bijna twee uur, enkele reis, en hoge vervoerskosten."
Persconferentie in Terneuzen
Persconferentie in Terneuzen © Omroep Zeeland
Scholen met 1200 leerlingen kunnen financieel gezien het hoofd goed boven water houden, maar de drie scholen zitten daaronder of dreigen binnenkort onder dat leerlingental te dalen. Het Zwin College heeft begin volgend schooljaar 864 leerlingen. De Rede in Terneuzen zit dan rond de 1000 leerlingen. De verwachting is dat ook het Reynaertcollege in Hulst (circa 1300 leerlingen) onder de grens van 1200 leerlingen terecht komt.

Advies

De financiële problemen bij de scholen, door de krimp in Zeeuws-Vlaanderen, zijn al langer bekend. De drie scholen kwamen eerder met een sociaal plan. Dat werd echter in de koelkast gezet, toen een commissie onder leiding van Wim Littooij het Rijk adviseerde om de Zeeuws-Vlaamse scholen te blijven betalen alsof ze nog wel 1200 leerlingen hadden. Dat advies werd door staatssecretaris Sander Dekker naast zich neergelegd. Nu luiden de scholen de noodklok.

Woedend

Wethouder Cees Liefting van Terneuzen is woedend op het Ministerie van Onderwijs. Volgens Liefting heeft de hoogste ambtenaar van het ministerie zelfs gesuggereerd dat de problemen de schuld zijn van Zeeuws-Vlaanderen zélf. Die opmerking schoot mij in het verkeerde keelgat. "Vooral als je bedenkt hoe hard we hier werken om alles in orde te houden. Dan knapt er iets in mij."
Zeldenrust-Steelantcollege in Terneuzen
Zeldenrust-Steelantcollege in Terneuzen © Omroep Zeeland
De enige middelbare school in Zeeuws-Vlaanderen die nog ruim boven de grens van 1200 leerlingen zit, is het Zeldenrust-Steelantcollege in Terneuzen. Die school heeft zo'n 1500 leerlingen en wil niet samenwerken met de andere drie Zeeuws-Vlaamse scholen.

Vragen

Tweede Kamerlid Kirsten van den Hul (PvdA) roept via schriftelijke vragen staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op om in gesprek te gaan met de Zeeuws-Vlaamse scholen om een oplossing te vinden.

Lees ook: