Onderzoek: biologische groenten niet gezonder

MIDDELBURG -
Biologische boer Ard van de Kreeke van
bij Middelburg is het daar niet mee eens. "Gezondheidsvoordelen zijn vaak moeilijk te bewijzen. Het is de onderzoekers blijkbaar niet gelukt om door het analyseren van bestaande onderzoeken aan te tonen dat biologische groenten gezonder zijn. Maar dat betekent niet dat er daadwerkelijk geen verschil is. Ze hebben het alleen op deze wijze niet aan kunnen tonen."

Pesticiden

Volgens de onderzoekers krijg je bij het eten van gewone, niet-biologische groenten wellicht pesticiden binnen, maar zijn die hoeveelheden binnen de normen. Ook zouden biologische groenten niet voedzamer zijn, luidt de conclusie. De onderzoekers benadrukken wel dat je om andere redenen voor biologisch voedsel kunt kiezen, zoals de impact op het milieu of de smaak.

Langzamer

"Doordat we geen kunstmest gebruiken, groeien onze groenten iets langzamer dan bij de reguliere teelt", legt Van de Kreeke uit. "Daardoor hebben biologische groenten net iets meer smaak." Onderzocht heeft hij het niet, maar hij heeft wel het idee dat biologische groenten gezonder zijn. "Er zit geen rommel op en dat lijkt mij altijd goed."

Verkoop

De biologische boer verwacht niet dat zijn verkoop onder dit onderzoek te lijden zal hebben. "Misschien krijg ik er een keer een vraag over, maar ik zal er niet minder klanten door hebben."