Dertig extra banen door nieuwe contracten Verbrugge

VLISSINGEN/TERNEUZEN -
Op de wat langere termijn verwacht directeur Marin Verbrugge nog eens zo'n honderd havenwerkers extra nodig te hebben, omdat hij bezig is met vier andere transportcontracten, eveneens met grote bedrijven in Zuid-Amerika.

Belangrijkste dienstverlener

Verbrugge heeft een contract getekend met Eldorado Brasil Cellulose, de grootste producent van houtpulp ter wereld. Verbrugge wordt de belangrijkste logistieke dienstverlener in Europa voor producten van de Braziliaanse fabriek. Het contract levert op korte termijn dertig nieuwe banen op. Houtpulp is een grondstof voor de papierindustrie.

Transport

Directeur Martin Verbrugge schat dat het contract 400.000 tot 500.000 ton extra houtpulp oplevert dat in grote hallen in de Vlissingse Scaldiahaven wordt opgeslagen. Daarvandaan wordt de pulp verder vervoerd naar de tissue- en papierindustrie in het Europese achterland. Een steeds groter deel van dat transport zal plaatsvinden per binnenvaartschip.

Honderd nieuwe banen

Er zitten nog vier van dergelijke contracten met cellulose-producenten in Brazilië in de pijplijn. Als die contracten doorgaan, en daar heeft directeur Martin Verbrugge vertrouwen in, komen er later volgend jaar nog tot honderd nieuwe banen bij.

Meer werk

Volgens Verbrugge wordt met dit nieuwe contract de positie van de haven als overslagcentrum voor papier en pulp versterkt. Dat levert niet alleen extra zeeschepen op, maar ook veel nieuw werk voor binnenvaartschippers. Martin Verbrugge: 'Sinds twintig jaar richten wij ons op markten van opkomende economieën zoals Brazilië, India en China. Die visie werpt nu vruchten af waarvan heel Zeeland kan profiteren.'