Bruin water op Beveland en Walcheren

OOST-SOUBURG -
De lekkage is waarschijnlijk ontstaan door verschuivingen in de grond, veroorzaakt door de opeenvolging van vorst- en dooiperiodes. De lekkage heeft overigens weinig gevolgen voor de drinkwatervoorziening. Volgens het drinkwaterbedrijf zijn er geen huishoudens die zonder stromend water komen te zitten.

Sediment

De reparatie begint donderdagochtend om 10.00 uur. Tijdens de reparatie wordt het water via andere leidingen gepompt dan normaal. Daardoor kan het water tijdelijk een bruine kleur krijgen. Maar volgens Evides kan het wel gewoon gebruikt worden als drinkwater.

Vlekken

Wel adviseert Evides bij bruin of gekleurd water geen textiel te wassen, omdat er bruine vlekken in het wasgoed kunnen ontstaan. "Je kunt het wel gewoon drinken, maar even niet wassen. Zeker geen witte was." aldus Rianne de Voogd van Evides. Het waterbedrijf verwacht dat het twee dagen duurt voordat er weer helder water uit de kraan komt.

Mangaan

De bruine kleur van het water wordt veroorzaakt door ijzer- en mangaandeeltjes. Die zijn altijd in kleine hoeveelheden aanwezig in kraanwater, maar op bepaalde plekken in het leidingnet kunnen deze deeltjes zich afzetten als sediment. Wanneer dit sediment opwervelt, geeft dit een bruine kleur.