Kans op doorstart Zalco minimaal

VLISSINGEN-OOST -
De curatoren gaan nu opnieuw om de tafel met belanghebbenden Zeeland Seaports (eigenaar van de grond) en de Nationale Borgmaatschappij (eerste hypotheekrechthouder) om een vervolgtraject uit te stippelen. De hoop blijft bestaan op doorstart van de anodefabriek en de gieterij, maar ook zal liquidatie van de fabriek worden besproken.

FNV Bondgenoten

Koos de Meij van FNV Bondgenoten vindt dat de curatoren de meer dan 600 oud-werknemers valse hoop hebben gegeven op een mogelijke doorstart. De leden willen duidelijkheid over wat er gaat gebeuren met de fabriek.

Curatoren

In hun verklaring melden de curatoren dat de onderhandelingen vooral waren gericht op doorstart van het geheel. "Het probleem waarmee curatoren zich geconfronteerd zagen was dat Zeeland Seaports als eigenaar van de grond haar toestemming moest geven voor splitsing van de erfpacht indien de anodefabriek en/of gieterij zelfstandig zou worden verkocht/voortgezet. Voor haar was het logischerwijs wenselijk om de gehele fabriek (en dus de gehele erfpacht) over te dragen, zodat zij als erfpachtgever niet met een moeilijk uit te geven stuk grond zou komen te zitten. Curatoren en Zeeland Seaports hebben zich dus gefocust op verkoop van de erfpacht, hetgeen een haast onmogelijke exercitie leek," zo staat er in de verklaring.

Ad Koppejan

CDA Tweede Kamerlid Ad Koppejan heeft woensdag schriftelijke vragen gesteld aan minister Maxime Verhagen van Economische Zaken of het klopt dat een gedeeltelijke doorstart geen kans meer maakt omdat Havenbedrijf Zeeland Seaports als eigenaar van de grond weigert toestemming te geven voor splitsing van de erfpacht als de gieterij en de de anodefabriek zelfstandig zou worden voortgezet.

Zeeland Seaports

Directeur Hans van der Hart van Zeeland Seaports was niet op de hoogte van de inhoud van de verklaring van de curatoren. "Er is sprake van een informatieachterstand bij de curatoren. Wij hebben buiten de curatoren om onderhandeld met partijen en zijn wel degelijk bereid om de erfpacht te splitsen." Tijdens het faillissement van Zalco was er een achterstand van 5 miljoen euro bij het betalen van de erfpacht. Directeur Hans van der Hart zegt nu in een telefoongesprek met Omroep Zeeland dat met overnamekandidaten nog werd onderhandeld over welk bedrag dan precies betaald zou moeten worden. Zeeland Seaports houdt de hoop op doorstart van de anodefabriek en de gieterij.

Mobiliteitscentrum

Oud-medewerker Gerry Raamsdonk had toch al geen doorstart meer verwacht. Hij richt zich liever op de toekomst dan op het verleden. Hij is nog druk op zoek naar een baan. Inmiddels hebben volgens Fonnie Verstraeten van het mobiliteitscentrum 125 oud-werknemers een baan gevonden, twintig zitten in de ziektewet en twaalf hebben gebruik gemaakt van vervroegd pensioen. Zo'n 370 oud-werknemers zitten nu nog in het bestand van het UWV en zijn nog op zoek naar een baan. Fonnie Verstraeten: "Wat opvalt is dat de oud-werknemers een stigma hadden dat ze vastgeroest zouden zijn. Het omgekeerde is het geval. Ze zijn bereid om te verhuizen naar Brabant, Rijnmond of zelfs België en willen ook wel salaris inleveren. Dat maakt het werken voor ons makkelijker."