Mogelijk spullen gevonden van Warnow

MIDDELBURG -
Een kussen en een document in de Nederlandse taal zijn donderdagmiddag gevonden in de Noordzee. Volgens de Nederlandse Kustwacht is het aan de politie om te onderzoeken waar deze spullen vandaan komen.

Contact

Van Liere zit samen met twee anderen op het schip Warnow. Op 15 april vertrok het schip vanuit Aberdeen. Het is voor het laatst gezien op 17 april. Op deze dag is er ook nog contact geweest vanaf het schip met een gsm. Toen voer het richting Noorwegen. Wat de bestemming van de Warnow was, is onbekend. De drie opvarenden wilden het noorderlicht gaan zien.

Vriendin

De vriendin van Peter van Liere, de Middelburgse Mirjam van Dijk, is ongerust. De vermissing van haar vriend grijpt haar zo aan, dat ze niet met de pers kan en wil praten. Ook de muzikanten van de onlangs opgeheven Walcherse band The Old Firm, waarin Van Liere drumde, willen niet reageren.

Sateliettelefoon

De Warnow is een verbouwd loodsbootje van 15 meter. De mast is de arm van een hijskraan. Het heeft geen satelliettelefoon of automatisch baken aan boord dat de positie kan doorgeven. De opvarenden hebben alleen een i-Phone.

Muziek

De reis van de Warnow begon op 17 maart. Acht mensen en een hond vertrokken toen uit Schiedam om op zoek te gaan naar het Noorderlicht. Onderweg wilden ze in Engelse, Schotse en Noorse steden muziek maken om in hun levensonderhoud te voorzien.

Storm

De eerste etappe ging richting Engeland, maar onderweg kwamen ze in een zware storm terecht. Bij Whitby aan de Engelse oostkust werden ze gedwongen om hulp in te roepen. Vanwege de ruige zee werd de Warnow de monding van de rivier de Tees in gesleept.

Reparatiewerkzaamheden

De schade aan het schip was zo groot, dat de bemanning twee weken in Middlesbrough moest blijven voor reparatiewerkzaamheden. Na een klein tochtje naar Stonehaven in Schotland zagen vijf van de acht opvarenden het niet meer zitten om verder te gaan. Alleen schipper en saxofonist Arnout Brinkman, zijn vriendin zangeres Tirza Smit en de Middelburgse drummer Peter van Liere wilden verder naar Noorwegen.

Gedownload

Op 17 april heeft Brinkman een digitale zeekaart gedownload op zijn mobiel. Dat was tot nu toe het laatste teken van leven.

Zorgen

De vijf mensen die in Schotland van boord zijn gegaan, beginnen zich zorgen te maken. Ze hopen dat de drie avonturiers ergens in een Noorse fjord liggen te vissen. Maar ze zeggen zich ook te beseffen dat dat inmiddels erg lang duurt voor de drie vermisten iets van zich hebben laten horen.

Foto's: Facebook