Clown legt contact met dementerende bejaarden

HULST -
De clown is speciaal opgeleid om contact te maken met mensen waarmee dat moeilijk is geworden. Afgelopen week kon de familie van dementerende ouderen in zorginstelling Curamus kennis maken met miMakker Guusta.

Verkleed

Jacqueline Murre, zoals miMakker Guusta in het dagelijks leven heet, gaat wekelijks langs bij de dementerende bewoners. Verkleed als clown is het volgens Murre makkelijker om contact te maken met dementerende ouderen.

Attributen

Als miMakker Guusta praat ze bijna niet met de bewoners, maar probeert ze vooral via attributen en geluiden contact te maken. Familielid Jan Knibbeler had in eerste instantie niet verwacht dat een clown ook ouderen op kan vrolijken, maar hij merkt dat zijn moeder baat heeft bij de bezoekjes van Guusta.

Opleiding

De MiMakkers worden sinds 2002 opgeleid en begeleid door stichting miMakkus. De meeste aspirant- miMakkers werken al in een zorginstelling, bijvoorbeeld in de functie van activiteitenbegeleider of verzorgende. Zij worden dan in overleg met hun manager opgeleid tot een volwaardig miMakker in hun eigen zorginstelling.

Meer

Landelijk zijn er zo'n 140 gecertificeerde miMakkers. In Zeeland zijn zo'n vijf MiMakkers actief. Curamus hoopt dat het er meer worden.