Helft ex-gevangenen blijft op het rechte pad

MIDDELBURG - Dat is tien procent meer dan via een reguleer nazorgtraject van bijvoorbeeld de reclassering.

Stijgen

Dat percentage moet de komende jaren nog verder stijgen, en daarom zet DOOR binnen Zeeland een netwerk van organisaties op rondom de ex-gedetineerden. Momenteel is de stichting in gesprek met onder anderen Emergis, de reclassering, stichting woongoed, stichting Mozaïek, en gevangenis Torentijd.

Mentor

Naast deze organisaties gaan ook vrijwilligers een grote rol spelen. Als de plannen doorgaan krijgt iedere ex-gedetineerde, die bij DOOR een nazorgtraject volgt, in totaal drie vrijwilligers en een persoonlijke mentor toegewezen. Via de vrijwilligers moeten de ex-gevangenen weer in aanraking komen met de positieve kanten van de maatschappij.

Opvang

DOOR heeft een 24 uurs-opvang voor mannen in Vlissingen (zeventien kamers) en een vrouwenopvang in Middelburg (vijf kamers). Vanaf volgend jaar verhuist de mannenafdeling naar een zorgboerderij in het buitengebied van Middelburg. De stichting denkt dat de behandeling van ex-gedetineerden daarmee nog efficiënter wordt. Ze kunnen dan in een rustige omgeving wennen aan hun nieuwe leven.

Meer informatie over de stichting vindt u op de website van de stichting.