Koningin Beatrix treedt af op 30 april

DEN HAAG -
Beatrix bezocht Zeeland regelmatig, zoals voor het uitreiken van de Four Freedoms Awards. De koninklijke familie vierde in 1996 Koninginnedag in Sint-Maartensdijk, en in 2010 in Wemeldinge en Middelburg.

Koninginnedag

Zichtbaar opgelucht bedankte de koningin in 2010 Wemeldinge en Middelburg voor de organisatie van een dag die feestelijk en zonder incidenten was verlopen. "U heeft ons en het land Koninginnedag teruggegeven", besloot Beatrix haar dankwoord.

Aanslag

Daarmee refereerde ze aan Koninginnedag 2009 in Apeldoorn. Toen werden de festiviteiten afgebroken na een aanslag op het koningshuis. Een auto reed door een afzetting en kwam tegen het monument De Naald tot stilstand. Als gevolg hiervan kwamen acht mensen om het leven, onder wie de bestuurder van de auto.

Verjaardag

Beatrix werd Koningin der Nederlanden op 30 april 1980. Koningin Juliana maakte destijds haar terugtreden op de verjaardag van Beatrix bekend en zij deed afstand van de troon op haar eigen verjaardag. Beatrix wordt aankomende donderdag 75 jaar. Ter gelegenheid van haar verjaardag staan er al verschillende activiteiten gepland, waaronder een tentoonstelling met portretten van de Koningin, in Paleis 't Loo.

Prinses

Beatrix werd op 31 januari 1938 geboren als Beatrix Wilhelmina Armgard, prinses van Oranje-Nassau, prinses van Lippe-Biesterfeld. Op 10 maart 1966 trouwde ze met Claus von Amsberg, samen kregen zij drie zonen, Willem-Alexander, Johan Friso en Constantijn.

Ongeluk

Haar periode als koningin werd, op een paar kleine incidenten na, door een viertal zaken overschaduwd: de Zorreguite-afffaire, Margarita-affaire, Mabelgate en het ski-ongeluk van haar zoon Johan Friso.
Toespraak
Hieronder volgt de letterlijke tekst van de toespraak waarin koningin Beatrix haar aftreden heeft aangekondigd:
,,Zoals u allen weet, hoop ik over enkele dagen mijn 75e verjaardag te vieren. Ik ben dankbaar dat het mij gegund is deze dag in goede gezondheid tegemoet te gaan. Aan het einde van dit jaar zullen wij herdenken dat ons land 200 jaar geleden een koninkrijk werd, waarmee in onze geschiedenis een nieuw tijdperk aanbrak. Het samenvallen van deze twee bijzondere gebeurtenissen is voor mij de aanleiding geweest te besluiten dit jaar uit
mijn ambt terug te treden. Het lijkt mij een goed moment om deze stap, die ik al enige jaren overweeg, nu daadwerkelijk te nemen.
Ik heb het altijd als een uitzonderlijk voorrecht beschouwd een groot deel van mijn leven in dienst van ons land te kunnen stellen en overeenkomstig mijn opdracht invulling te mogen geven aan het koningschap. Daarbij was prins Claus mij vele jaren tot grote steun.
Tot op de dag van vandaag heeft deze mooie taak mij veel voldoening geschonken. Het is inspirerend zich bij mensen betrokken te voelen, mee te leven met verdriet en te delen in tijden van vreugde en nationale trots. Dat heb ik eveneens mogen ervaren in de Caraïbische delen van ons koninkrijk, waar ik ook altijd veel warmte en hartelijkheid heb ondervonden. Ik treed dan ook niet terug omdat het ambt mij te zwaar zou vallen, maar vanuit de overtuiging dat de verantwoordelijkheid voor ons land nu in handen van een nieuwe generatie moet liggen. Het is met het grootste vertrouwen dat ik op 30 april van dit jaar het koningschap zal overdragen aan mijn zoon, de Prins van Oranje. Hij en prinses Máxima zijn ten volle op hun toekomstige taak voorbereid. Zij zullen ons land met toewijding dienen, getrouw de grondwet onderhouden en met al hun talenten een eigen invulling geven aan het koningschap.
Gesterkt voel ik mij door de gedachte dat het plaatsmaken voor mijn opvolger niet betekent dat ik afscheid neem van ú. Ik hoop dat ik velen van u nog dikwijls kan ontmoeten. Ik ben u diep dankbaar voor het vertrouwen dat u mij heeft gegeven in de vele mooie jaren waarin ik uw koningin mocht zijn.''