Arduin spant rechtzaak aan tegen de Staat

MIDDELBURG -
Vanaf 1 januari krijgt Arduin zo'n tachtig procent minder overheidsvergoeding voor het vervoer van haar cliënten van en naar de dagbesteding.

Minder

In totaal krijgen alle Nederlandse gehandicapteninstellingen vanaf volgend jaar 113 miljoen euro minder vergoed voor de vervoerkosten. Dat is meer dan de helft minder dan de huidige vergoeding van het Rijk. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft daartegen bezwaar ingediend, maar dit is door het gerechtshof in Den Haag vandaag in hoger beroep afgewezen.
Vervoerstarieven
Volgens het hof mag staatssecretaris Martin van Rijn bij het vaststellen van de nieuwe vervoerstarieven uitgaan van instellingen met de laagste kosten.

Buitengesloten

Patty van Belle, directeur van stichting Arduin, betreurt de uitspraak. "Door de bezuiniging wordt een grote groep mensen met een beperking buitengesloten. Ze hebben nu werk dat bij ze past. Wanneer hen dat wordt ontnomen, verliezen ze hun gevoel voor eigenwaarde en hun betekenis voor de samenleving."

Winst

"We hebben juist geïnvesteerd in het sturen op talenten bij mensen met een beperking", vertelt Van Belle. "Dat levert misschien in economische zin minder rendement op dan mensen met een gewone baan, maar het levert zeer zeker winst op."

Ontwikkelen

Arduin wil niet terug naar de oude situatie van het 'thuiszitten' en wil er alles aan doen om zich te blijven ontwikkelen. "Een van die mogelijkheden is om de vervoerskosten te laten betalen door bedrijven waar wij mee samenwerken", aldus Van Belle.