Toename ernstige verkeersongevallen

MIDDELBURG -
In de helft van de gevallen gaat het om ongevallen waar fietsers bij zijn betrokken. Opvallend genoeg is er in 80 procent van de gevallen bij de ongelukken met fietsers geen gemotoriseerd voertuig betrokken. Het ROVZ gaat een diepte-onderzoek doen naar de fietsongevallen om meer te weten te komen over de oorzaak. Een mogelijke reden is de toenemende mobiliteit van ouderen.

Verkeersdoden

Het aantal verkeersdoden is dit jaar met 15 lager dan normaal. Een jaar terugkijkend vanaf vandaag gaat het om 18 doden. Dit is volgens het ROVZ absoluut geen reden voor feest. Het aantal dodelijke slachtoffers schommelt de laatste jaren namelijk tussen de 20 en 30 en als het lager uitvalt is dat min of meer toevallig.

Maatregelen

Om het streven van nul vermijdbare verkeersdoden te halen is het ROVZ voorstander van meer maatregelen die de vrijheid beperken, zoals fietshelmen en niet rijden bij medicijngebruik en het breder inzetten van het alcoholslot.

Cijfers

In 2011 tot en met 31 oktober vielen 15 doden in het Zeeuwse verkeer.
In 2010 waren over dezelfde periode 26 verkeersdoden te betreuren. Er vielen over het gehele jaar 2010 31 verkeersdoden.

Informatie

Aanvullende cijfers verkeersdoden 2011 t/m 31 oktober (ontwikkeling per gebied, naar leeftijd, naar vervoerswijze, per maand en naar dagen van de week)

Herdenking

Deze week besteed Omroep Zeeland aandacht aan verkeersongevallen in verband met de landelijke herdenking komend weekend. Elke derde zondag van november wordt stilgestaan bij het leed van verkeersslachtoffers en nabestaanden.