Speciale vrijheidsvlucht voor monsterkreeft Karel

BRUINISSE -
Karel de Kreeft ligt sinds een paar weken in het aquarium van visser Henk Jumelet uit Bruinisse. Gemiddeld weegt een kreeft in de handel 750 gram tot anderhalve kilo.

Helikopter

In Zonnemaire wordt donderdag een veiling voor de kreeft gehouden. De opbrengst gaat naar het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. De hoogste bieder mag mee in de helikopter als Karel uitgezet wordt.

Wisse dood

De kans is groot dat Karel de Kreeft niet voor het eerst van een wisse dood is gered. Zeven jaar geleden haalde kreeftenvisser Jan van Westenbrugge uit Zierikzee in de Oosterschelde een kreeft op van vier kilo. Volgens de visser lopen er nauwelijks kreeften met een dergelijke omvang over de bodem van de Oosterschelde.

Vrijheid

Dit exemplaar werd in 2007 voor 250 euro verkocht aan duikorganisatie Instructor Dive Development. De duikers gaven de kreeft zijn vrijheid terug. Het geld ging toen naar stichting De Luchtballon; een organisatie die zich inzet voor kinderen met astma.

Veiling

Karel de Kreeft wordt donderdag 19 juli in Zonnemaire geveild. De opbrengst gaat naar het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam. Aanmelden voor de veiling kan via veiling@bru.nu.