Marinierskazerne komt naar Vlissingen

VLISSINGEN -
Demissionair minister Hans Hillen had al eerder zijn voorkeur voor Vlissingen
, maar nu staat ook een meerderheid van zijn collega-ministers achter de verhuizing. De nieuwe kazerne, die de Michiel Adriaanszoon de Ruyter Kazerne gaat heten, wordt over 5 jaar, in 2017, in gebruik genomen.

Goedkoper

De besparingen bedragen uiteindelijk 2,7 miljoen euro per jaar. In een brief aan de Tweede Kamer legt demissionair minister Hillen uit wat zijn overwegingen zijn om voor Vlissingen te kiezen. Naast het feit dat Vlissingen op den duur goedkoper is, spelen nog een aantal factoren mee.

Munitiedepot

Dat zijn de nabijheid van het munitiedepot in Ritthem, de goede bereikbaarheid, de ligging aan de haven en het bestaande trainingscentrum voor de brandweer in Vlissingen. Ook zijn er verschillende terreinen in de buurt die zeer geschikt zijn voor de oefeningen van de mariniers.

Arbeidsplaatsen

Het gaat in het totaal om 1788 personeelsleden die in Vlissingen in de Marinierskazerne komen werken. Verwacht wordt dat zo'n 90 procent van de arbeidsplaatsen in eerste instantie van buiten Zeeland wordt ingevuld. Naar verloop van tijd zullen er steeds meer Zeeuwen in de Marinierskazerne komen werken.

Investering

De totale investering voor de nieuwe kazerne bedraagt 100 tot 250 miljoen euro.

Verhuizing

De nieuwe Tweede Kamer moet zich na 12 september nog uitspreken over de verhuizing van de kazerne van Doorn naar Vlissingen. Volgens minister Hillen is het ''zeer onwaarschijnlijk'' dat de kamer de verhuizing tegenhoudt.
Lees meer over de marinierskazerne op de dossierpagina 'Marinierskazerne naar Vlissingen'.