'Wietpas zorgt voor toename straathandel'

OOST-SOUBURG -
Met de wietpas wil de overheid drugstoeristen weren.Nederland heeft op het gebied van softdrugs al jaren een gedoogbeleid. Het gebruik van softdrugs is niet verboden, maar de teelt en handel ervan wél. Dit leidde de afgelopen jaren tot veel drugstoeristen uit het buitenland.

Checkpoint

Het bekendste voorbeeld was Checkpoint in Terneuzen. Daar kwamen dagelijks duizenden drugstoeristen, vooral uit België en Frankrijk. Om hen te weren bedacht de overheid de wietpas, alleen verkrijgbaar voor Nederlanders. Coffeeshophouders zien de pas niet zitten.

Invoering

Wiet kopen bij de coffeeshop kan vanaf komende dinsdag alleen nog maar als je lid bent van die shop. Leden moeten dan een zogenoemde wietpas hebben. Op die manier wil de overheid bereiken dat coffeeshops alleen de lokale markt bedienen en dat drugstoeristen tot het verleden behoren.

Omstreden

De maatregel is omstreden. De overheid ziet alleen voordelen. maar coffeeshophouders denken dat het niet gaat werken en dat de pas leidt tot straathandel, overlast en criminaliteit.