Veere bakermat voor Nederlandse Marine

VEERE -
Maximiliaan van Oostenrijk, keizer van het Duitse Rijk en heer der Nederlanden, vaardigde de Ordonnantie op de Admiraliteit uit. Sindsdien beschikten de Nederlanden over een formele, permanente organisatie van de zeestrijdkrachten.

Vlootbasis

Het Zeeuwse Veere was van 1488 tot 1560 de belangrijkste vlootbasis van de Nederlanden. In de tijd dat in Veere oorlogsschepen lagen, voerden ze een rode vlag met daarop het wapen van de heren van Veere. Het is dan ook niet voor niets dat er in de loop der jaren diverse marineschepen vernoemd zijn naar de plaats Veere.

Elementen

Er zijn in Veere nog veel elementen die herinneren aan die tijd. Allereerst natuurlijk de haven waar de vloot aan- en afmeerde. Net zoals de huizen waar vroeger de kapiteins woonden. Er is ook nog een klein gebouw over van het arsenaal waar wapens, kogels en kruit opgeslagen lagen.

Kerker

Aan de marine zat ook een rechtbank vast waar bijvoorbeeld zeerovers werden berecht. Het stadhuis waar deze rechtbank gevestigd was, staat er nog steeds. Ook de kerker waar gevangen genomen zeerovers wachtten op hun berechting is nog intact.

Evenement

Tijdens het weekend van 31 mei tot en met 2 juni 2013 staat Veere stil bij de eeuwenoude band. De marine woont dit maritieme evenement bij en geeft een aantal demonstraties.