Documentairemakers zoeken Zeeuwen in Brazilië

GOES -
In 1850 vertrokken zo'n 700 Zeeuwen naar Brazilië in de hoop op een betere toekomst. De meesten waren landarbeiders, vaak ongeschoold en ongeletterd, die onder min of meer valse voorwendselen naar Zuid-Amerika werden gelokt.

Beloofd

De beloofde grond bleek vaak een stukje rotsgrond te zijn. En het beloofde eigen huis, was niet meer dan een paar boomstammen met een palmbladen dak.

Katholiek

De protestante Zeeuwen kwamen terecht in een katholiek Brazilië, waardoor ze ook in een isolement kwamen. Bovendien stonden ze laag op de sociale ladder en werden ze naast het verbod op het praten van Zeeuws ook gediscrimineerd.

Moeilijk

Geld om terug naar Nederland te gaan hadden de families niet. Ze moesten dus wel in Brazilië blijven en ze probeerden onder de moeilijke omstandigheden een menswaardig bestaan op te bouwen.

Nazaten

Van Westen is afgelopen winter, samen met zijn vrouw, naar Brazilië geweest op zoek naar nazaten van de Zeeuwen. Die blijken er nog steeds te zijn.

Zeeuws

In bepaalde gedeelten van Brazilië, kun je ook nog steeds namen tegen komen als Boone, Smoor, Den Hollander, Heule of De Reu. En sommigen spreken ook nog steeds een mondje Zeeuws. "Wij denken dat we de verhalen nu moeten vastleggen. Nu zijn er nog nazaten die Zeeuws praten, mensen die de geschiedenis van hun voorouders nog kennen, dus we hebben haast", aldus van Westen.

Voorouders

Van Westen en zijn vrouw zijn ook op zoek naar Zeeuwen die verhalen hebben over hun voorouders of verwanten die naar Brazilie zijn vertrokken. Van Westen was daarom vorige week in de Groe op zoek naar Zeeuwen die nazaten hebben die naar Brazilie gemigreerd zijn. Ook kunnen zulke Zeeuwen contact zoeken via de website Braziliaansekoorts.nl.

Donatie

De film wordt via crowdfunding gerealiseerd. In ruil voor een donatie, krijgen mensen later de DVD of een vermelding op de aftiteling van Braziliaanse Koorts. Uiteraard krijgen donateurs hun geld terug wanneer de film niet gemaakt kan worden.

Boek

Verder is er een actie rondom het boek 'Op een dag zullen ze ons vinden. Een Zeeuwse geschiedenis in Brazilië’ van Ton Roos en Margje Eshuis. Wie dit geschiedenisboek over een ‘vergeten emigratie en vergeten volk’ via de website Braziliaansekoorts.nl koopt, steunt met € 17,50 het maken van de film Braziliaanse Koorts.