Larissa staat ondanks beperking toch voor de klas

'S HEER HENDRIKSKINDEREN -
Opleiding

In Zeeland volgen bijna dertig jongeren de opleiding tot zorgassistent, terwijl dat er in de rest van Nederland slechts elf zijn. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de jongeren een baan krijgen in het regulier onderwijs of verder kunnen leren zodat ze niet meer afhankelijk zijn van een uitkering.

Droom

De 18-jarige Larissa de Kok uit Goes ziet door deze opleiding haar droom om met kinderen te werken werkelijkheid worden. Larissa volgt de opleiding bij ROC Scalda. Ze werkt vier dagen in de week op basisschool de Poeljeugd in 's Heer Hendrikskinderen. Één dag per week gaat ze naar school.

Taken

Ze helpt de juffrouw in groep een en twee met verschillende taken. Ze helpt kinderen met knutselen en naar het toilet te gaan. Voor Larissa is het een uitdaging omdat ze op een lager niveau denkt dan haar leeftijdgenoten.

Kans

Ze is blij dat ze deze kans krijgt. "Anders had ik nooit een baan in het onderwijs kunnen krijgen. Dan had ik in een winkel gewerkt ." Voor haar is het vooral prettig dat ze nu serieus wordt genomen door de juffrouw. Ze leert hoe ze moet omgaan met kinderen en krijgt daarbij begeleiding van een jobcoach.

Stichting Gezel

Inmiddels is Larissa vier maanden bezig. Voor de functie heeft ze gesolliciteerd bij de Stichting Gezel. Deze stichting zorgt er samen met Orionis Walcheren, de betrokken gemeentes en onderwijsinstellingen voor dat de zorgassistenten goed worden begeleid. Eind dit schooljaar studeert de eerste lichting zorgassistenten af.