Eis: 7 maanden cel voor dodelijk ongeluk Hulst

HULST - Het ongeluk gebeurde op 3 juni vorig jaar, na afloop van het muziekfestival Vestrock in Hulst. Het zorgde destijds voor een grote schok bij bezoekers en organisatie van Vestrock.

Slachtoffer

Het slachtoffer was een 46-jarige man uit het grensdorp Stekene. Hij fietste samen met een vriend van 44 jaar over de Tolweg, een parallelweg van de Absdaalseweg bij Hulst. De twee fietsers werden rond half twee 's nachts aangereden door een 25-jarige automobilist uit Hulst. Hij ging er na het ongeluk vandoor.
'Bang en in paniek'
Dat doorrijden stond centraal tijdens de rechtszaak. De verdachte zei dat hij bang was geworden en in paniek was gevlucht. Volgens de officier van justitie probeerde de man door te vluchten juist te verbloemen dat hij op Vestrock alcohol had gedronken. "De verdachte handelde puur uit eigenbelang" zei de officier, en noemde dit verwerpelijk.

Weduwe

Indruk maakte ook de verklaring van de weduwe van het slachtoffer. Zij verweet de verdachte dat hij het leven van haar en haar twee dochters onherstelbaar kapot heeft gemaakt.

Opgespoord

De verdachte kon na het doorrijden worden opgespoord omdat er op de plek van het ongeluk een gesneuvelde autoruit en de buitenspiegel van een auto werden aangetroffen. Die bleken uit onderzoek afkomstig van een Alfa Romeo uit het bouwjaar 2005-2006. Daarop gebruikte de politie social media om aandacht voor de zaak te krijgen en de verdachte op te sporen.

Vader van verdachte

Dat leverde succes op: Onder druk van een vriend belde de vader van de verdachte de politie. Volgens de politie was de druk door de social media te groot geworden. De beschadigde auto stond bij het huis van zijn ouders in Heikant.

Bloedproef

Direct na zijn aanhouding probeerde de politie te achterhalen of de verdachte tijdens het ongeluk onder invloed was van drugs of drank. Hij moest een bloedproef ondergaan en zijn rijbewijs is ingenomen. Maar omdat er veel tijd zat tussen het tijdstip van het ongeluk en de bloedproef kon alcoholgebruik niet worden aangetoond.

Uitvaart

Beide fietsers kwamen van het festival Vestrock in Hulst. De organisatie van het festival is enorm geschrokken van het incident. Een delegatie van de organisatie heeft de uitvaart van de man in Stekene bijgewoond.
Op de website stond een bericht waarin werd gemeld dat het slachtoffer een vriend van Vestrock was. "Stichting Vestrock is geschokt door het zeer droevige bericht over een goede Vestrock-vriend die onderweg naar huis van een geslaagde festivaldag is omgekomen bij een verkeersongeval. Wij wensen de familie, alle vrienden en nabestaanden de grootst mogelijk sterkte in deze moeilijke tijd".

Videoboodschap

De politie heeft in een videoboodschap op YouTube iedereen bedankt die via sociale media heeft meegezocht naar de verdachte van het ongeluk.

Uitspraak

De rechtbank in Middelburg doet over twee weken uitspraak.