Impact op familie groot bij gedwongen opname

KLOETINGE -
De zoon van Jürgen Heland uit Kloetinge is psychiatrisch patiënt en heeft meerdere malen een gedwongen opname meegemaakt. Vooral de eerste keer stond zijn wereld op z'n kop en voelde hij zich machteloos. Nu gebruikt hij de ervaring die hij heeft met de psychiatrie bij zijn werkzaamheden voor Ypsilon, een vereniging voor ouders en familieleden van patiënten met een psychose en schizofrenie.

Dwang kan betekenen gedwongen opname of het opsluiten in een isoleercel.

Tolerantie

Het aantal gedwongen opnames is de laatste jaren volgens Emergis toegenomen doordat afwijkend gedrag minder getolereerd wordt. Daarnaast staan mensen meer als individu in de maatschappij dan als groep. Ook de economische teruggang wordt genoemd als oorzaak voor de toename.

Gedwongen

Een verzoek tot gedwongen opname kan komen van een huisarts, psychiater of een familielid van de patiënt. Een burgemeester of rechter besluit uiteindelijk of iemand gedwongen behandeld moet worden. Het kan ook voorkomen dat de patiënt op vrijwillige basis opgenomen wil worden op een gesloten afdeling.

Themaweek

Omroep Zeeland besteedt deze week extra aandacht aan psychiatrische zorg. Maandag spraken we met een psychiater van Emergis. Dinsdag lieten we een ex-psychiatrische patiënt aan het woord over haar ervaring met een gedwongen opname. Donderdag vertelde een Emergis-medewerker hoe het is om te werken met deze patiënten.