'Bezuinigingen afgetikt in heimelijke barbecue'

MIDDELBURG -
De handgeschreven uitnodiging van gedeputeerde Ben de Reu (cultuur) werd afgelopen vrijdag verstuurd aan de coalitiepartijen. Daarin staat: "Vanochtend in GS gesproken over “uitstel”. Maar dat kan niet want voor 1 juli moeten de brieven uit.” Tijdens de barbecue daarover spreken en eens worden.''

Beslissing

Volgens de gedeputeerde gaat de notitie over de cultuurbegroting, waar nog geen definitieve beslissing over wordt genomen. De Reu zegt dat hij tijdens de barbecue niet gepland had om grote beslissingen te nemen. Omdat hij verplicht is om vóór 1 juli de instellingen te vertellen hoe de plannen er voor staan, wilde hij zeker zijn van de steun van collegepartijen CDA, PvdA, SGP en VVD.

Overdreven

GroenLinks betreurt het dat de bezuinigingen in de 'achterkamertjes' worden geregeld en dichtgetimmerd. Dat terwijl het College van Gedeputeerde Staten juist had gezegd de discussie in alle transparantie te willen voeren. Ben de Reu betreurt het beeld dat is ontstaan door de brief, maar vindt wel dat de betekenis van het etentje wordt overdreven. Betrokken hebben inmiddels besloten om het overleg telefonisch af te doen.
De Provincie wil in totaal 6,8 miljoen euro gaan bezuinigen op culturele instellingen.