OM: 14 jaar voor moord op Ilonka Toth

DEN HAAG - De 55-jarige man is door de Middelburgse rechtbank eerder al veroordeeld voor de moord. Hij kreeg eind 2009 12 jaar cel opgelegd, maar de man is hiertegen in beroep gegaan. Volgens zijn advocaat was het DNA-bewijs tegen de man niet voldoende.

Hogere straf

Het Openbaar Ministerie in Den Haag eist een hogere straf dan het parket in Middelburg. In Middelburg eiste de officier van justitie 12 jaar cel, in tegenstelling tot de 14 jaar cel vandaag/maandag. Het is een opvallende verhoging van de strafmaat, omdat het belangrijkste bewijs tegen de verdachte ontbreekt in de motivering van de straf.

DNA

Tot nu toe werd aangenomen dat DNA dat is gevonden op een stuk marmer, de verdachte zou aanwijzen als dader. Met dat stuk marmer zou Toth om het leven zijn gebracht. Deskundigen kunnen het echter niet eens worden of het gevonden DNA van de 55-jarige verdachte is. Waar de één beweert dat een deel van het DNA-profiel overeenkomt met die van de verdachte, concludeert een ander dat het DNA helemaal niet van de man afkomstig is.

Schuldig

Hoewel hierdoor wordt getwijfeld aan het directe bewijs tegen de verdachte, denkt het Openbaar Ministerie dat de 55-jarige man uit Oost-Souburg Ilonka Toth heeft vermoord. Bij het lichaam van Toth zijn spullen gevonden zoals een kassabonnetje en een tas. Die zouden van de verdachte zijn geweest. In combinatie met tegenstrijdige verklaringen van de man volgens het OM genoeg bewijs om hem aan de moord te linken.