Politicoloog wil af van tussentijdse verkiezingen

MIDDELBURG -
Lelieveldt is op deze dag van de Tweede Kamerverkiezingen te horen op Omroep Zeeland radio om toelichting te geven bij de verkiezingen. "Een gedeelte van de stemmers stemt uit gewoonte", zegt Lelieveldt. "Vooral oudere mensen, die nog zijn opgegroeid met het stemmen op een bepaalde partij. Maar dat is niet de meerderheid van de stemmers. De meeste stemmers schakelen tussen verschillende partijen."
Beleid
Daarbij speelt het partijprogramma een belangrijke rol, volgens Lelieveldt. "Daarmee kijk je vooruit. Maar je ziet ook vaak dat het beleid van de afgelopen jaren vaak doorslaggevend is. Veel mensen rekenen bij de verkiezingen af met het beleid dat ze de afgelopen jaren gezien hebben."
Spannend
In de peilingen gaan de VVD en de PvdA grotendeels gelijk op. Volgens Lelieveldt zijn deze verkiezingen zeldzaam spannend. "Het plaatje voor de formatie heeft er in de peilingen nog nooit zo ingewikkeld uitgezien."
Tactisch
Veel kleinere partijen dalen nu in de peilingen, ten opzichte van de grote partijen. "Dat komt door de nek-aan-nek race tussen de PvdA en de VVD. Veel mensen die eigenlijk uit overtuiging zouden stemmen op een kleinere partij gaan nu stemmen op een grote partij, omdat ze willen dat er een links of een rechts blok aan de macht komt."
Poppetje
Uit een enquête door EenVandaag en Omroep Zeeland blijkt dat de meeste Zeeuwen het liefste PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom als premier ziet. Maar de lijsttrekker is volgens Lelieveldt minder vaak doorslaggevend dan je wellicht zou denken. "Uit een recent onderzoek van het NIPO blijkt dat 40% van de ondervraagden zegt zijn of haar stem af te laten hangen van het partijprogramma, terwijl 25% van de ondervraagden zegt dat de lijsstrekker doorslaggevend is. Daaruit zou je op kunnen maken dat het meer om de inhoud gaat dan om het poppetje."